Снимка БГНЕС

Русия поздрави Унгария за блокирането на финансовата помощ на ЕС за Украйна на среща на върха в Брюксел.

"Унгария, за разлика от много европейски страни, твърдо защитава своите интереси, което ни прави впечатление", каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в Москва.

Унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на Европейския съюз да задели 50 милиарда евро за четири години за Украйна, докато страната се бори с руската армия.

Въпреки това на 14 ноември, когато лидерите на ЕС обсъдиха започването на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, Орбан се съгласи да напусне залата, за да могат колегите му да одобрят плана с консенсус и да не бъдат изправени пред унгарско вето.

Още по темата
Москва осъди този ход.

"Това е абсолютно политизирано решение - желанието на ЕС да покаже подкрепа на тези страни по този начин. Но със сигурност такива нови членове могат действително да дестабилизират ЕС", каза Песков.

Той добави, че Брюксел възнамерява да настрои източноевропейските страни срещу Москва.

"Прави се всичко, за да се подразни Русия и да се антагонизират тези страни спрямо Русия", заяви говорителят на Кремъл.

Орбан, в интервю за унгарското държавно радио, свърза планираните пари от ЕС за Украйна с десетки милиарди евро, които Брюксел е замразил за Унгария поради отстъпление от демокрацията и опасения за корупция.

"Това е чудесна възможност за Унгария да покаже ясно, че трябва да получи това, което заслужава. Искаме да бъдем третирани справедливо и сега има голям шанс да го потвърдим", отбеляза унгарският министър-председател. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase