Снимка БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан защити решението си да наложи вето на пакета от помощи на ЕС за Украйна в размер на 50 милиарда евро и заяви, че все още може да спре присъединяването на тази страна към блока, след като тя получи вчера зелена светлина да започне преговори за членство, предаде Ройтерс.

На срещата на върха в Брюксел другите лидери на Европейския съюз заобиколиха възраженията на Орбан, като уредиха той да напусне залата, докато те предприемаха историческата стъпка да се съгласят да започнат преговори за присъединяване с държава, която е във война. Те обаче не можаха да преодолеят съпротивата на унгарския премиер, който поддържа тесни връзки с Русия, срещу преразглеждането на бюджета на блока, за да се насочи жизненоважна финансова подкрепа към Украйна и да се осигурят повече пари за други приоритети на ЕС, като например управлението на миграцията, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Орбан заяви пред унгарското държавно радио, че е трябвало да блокира пакета от помощи за Украйна - част от по-широк многогодишен бюджетен план - за да е сигурен, че Унгария ще получи средствата, които иска, от бюджета на ЕС.

"Винаги съм казвал, че ако някой иска да промени бюджета - а те го искат - то това е чудесна възможност за Унгария да даде ясно да се разбере, че трябва да получи това, което й се полага. Не половината или една четвърт от него", подчерта той.

Унгарският премиер окачестви започването на преговори с Украйна за присъединяване към ЕС като "лошо решение" . "Унгария не носи никаква отговорност за това, можем да спрем този процес по-късно и ако е необходимо, можем да ударим спирачка, и крайното решение ще бъде взето от унгарските депутати", подчерта Орбан./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase