Снимка БГНЕС, архив

Софийската градска прокуратура възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверка по два сигнала за собствеността на храма "Св. Николай Мирликийски", съобщиха на брифинг ръководителят на градската прокуратура Илиана Кирилова и заместникът ѝ Христо Кръстев, информира БТА.

Проверката е във връзка с два сигнала - от група народни представители и от Гражданско сдружение "Боец".

В нейния ход ще се установяват факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване на земята като терен и на сградата на православния храм, обясни прокурор Кръстев. Той добави, че ще бъдат изискани документи от Агенцията по вписванията, Държавния архив, Столичната община и от Българската православна църква. Ще бъде изискано становище и от дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет.

Още по темата
Този казус има канонически и юридически аспект, казаха от прокуратурата.

Преди дни Руската църква затвори, след като нейните свещеници бяха изгонени по обвинение в шпионаж. Агенцията по вписванията извади документ, че сградата на храма е собственост на руската държава от 1997 година. Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Ивайло Мирчев се срещнаха по-рано през деня с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов със сигнал за проверка на казуса. Това е и единият от сигналите, по които е проверката.

Още за развитието на скандала вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase