Снимка БГНЕС, архив

Трима дипломатически служители на руското посолство в Скопие и един свещеник от Руската православна църква са били обявени в петък – 15 септември, за нежелани от властите в Северна Македония заради шпионска дейност и те трябва да напуснат страната.  Руският свещеник е предстоятел на руската църква в София. Това съобщи съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов по БНТ. По думите му въпросният свещеник се опитвал да внесе разкол в македонската църква.

Атанасов се възмути, че българските разузнавателни служби не са уведомили до момента, че представителят на Московската патриаршия в България се занимава с шпионска дейност.  Докато "малка Македония е установила това. Това е показателно за ниската ефективност на разузнавателните служби в България", заяви Атанасов.

Той не посочи името на въпросния свещеник, но от 2018 г. предстоятел на руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София е архимандрит Васиан, пише "Сега". Атанасов се възмути, че свещеникът продължава да е в София.

"Председателят на руското подворие в София архим. Васиан (Змеев) е получил забрана за влизане в Северна Македония", съобщи и църковният сайт "Двери", като цитира македонски издания. Изданията се позовават на източници от Министерството на външните работи на страната, според които трима руски дипломати ще бъдат експулсирани, а руският духовник е получил забрана да посещава Северна Македония.

„Неофициално Змеев координира цялата политика на МПЦ-ОА (македонската православна църква)  по отношение на нейната църковна дипломация през последната година, което доведе до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалията на МПЦ-ОА“, посочва "Двери", като цитира сайтът „Религия.мк“. "Двери" допълва, че "Северномакедонски медии съобщават също, че през последната година председателят на руското подворие в София пътува всеки месец до Скопие. В края на юни той посети и Кумановско-Осоговския митрополит Григорий за Петровден, придружен от руския посланик в Северна Македония. Митр. Григорий има славата на най-ревностен защитник на руските политически интереси в Северна Македония. По време на тази визита той представи издание на своята епархия срещу патр. Вартоломей. Две седмици по-рано северномакедонският премиер Стево Пендаровски съобщи, че службите за сигурност са получили информация от партньорски служби, че членове на Св. Синод на МПЦ работят в полза на руските тайни служби, но не назова конкретни имена."

Македонският портал "Алмакос" посочва и имената на руските дипломати, които македонското министерство на външните работи прикани да напуснат страната - това са политическите съветници И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов. Същите били и мотивите: "неуместни за дипломацията действия и подозрителни действия, противоречащи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase