Снимка: БГНЕС

Преди една година украинската столица гъмжеше от новопоявилите се съобщения за зашеметяваща контраофанзива в северозападната част на страната. Изненадващата операция в района на Харков предизвика унизително руско поражение и породи надежди, че Украйна не само ще оцелее след пълномащабното нахлуване на Москва, но и че ще излезе победител.

С наближаването на края на лятото на 2023 г. украинските сили в югоизточната част на страната провеждат съвсем различно контранастъпление. Войските на Киев се придвижват напред с висока цена, проправяйки си път през минни полета под артилерийски огън, надявайки се да достигнат и решително да пробият т. нар. мрежа от отбранителна линия на Русия, позната като "Линия Суровикин", която пресича окупирания юг.

Бавното темпо и оскъдните успехи на украинската офанзива породиха безпокойство сред западните партньори, дори в близкия кръг на президента Володимир Зеленски, че Украйна няма да може да изтласка руските сили от цялата окупирана украинска територия. Може би някои чуждестранни наблюдатели предполагат, че е време да се говори с президента Владимир Путин, пишат от Newsweek.

В петък на срещата на върха на Ялтинската европейска стратегия (YES) в украинската столица Зеленски призна, че войната "се забавя. Ние признаваме този факт. Всички процеси стават по-сложни и по-бавни: от санкциите до предоставянето на оръжия".

В по-ясно предизвикателство към чуждестранните партньори, които притискат Киев за успех на бойното поле, Зеленски добави: "Когато някои партньори кажат: "И така, какво ще кажете за контранастъплението, кога ще бъде следващата стъпка?" Моят отговор е, че днес нашите стъпки вероятно са по-бързи от новите санкционни пакети."

През цялото време голям брой украинци загиват в борбата си срещу врага. За мнозина Русия натрупва дълг, който трябва да бъде платен.

"Русия ни отне много хора", казва Маси Найем, адвокат, станал войник, който беше тежко ранен в началото на войната, пред аудиторията на YES. "Колкото повече руснаци умират, толкова по-добре. Като боец все още имам право да убивам руснаци. И това е, което искам най-много. Искам отмъщение по най-ужасния начин, който международните конвенции позволяват."

Време е за разговор?

Бавният напредък на Украйна поднови призивите сред чуждестранни законодатели, академици и медии за нови мирни преговори, въпреки че малко подсказва, че която и да е от страните е готова да направи необходимите отстъпки.

Самуел Чарап от Rand Corporation – един от най-известните западни защитници на диалога с Москва – каза в скорошно интервю за The New Yorker, че Русия вече е стратегически победена. "Отслабената Русия е добра", заяви той. "Но напълно изолирана, измамна Русия, Северна Корея – не толкова."

Скептични към Украйна, проруски и т.н. настроенията идват от залите на властта в Унгария, вградени са в бързо разрастващите се опозиционни движения в Словакия и Германия и се изливат от първичните президентски избори на Републиканската партия в призивите в САЩ, защото мирът не се ограничава до една държава или до част от политическия спектър.

Но пропастта между лагера на привържениците на преговорите и украинците е голяма.

Зеленски и няколко други видни украински служители дадоха ясно да се разбере в Киев, че няма да има преговори, докато войските на Москва остават на украинска територия. "Това ще сложи край и Украйна определено ще надделее", каза президентът в петък. "Разбира се, ще бъде сложно и трудно. Има много ясно разбиране, че на бойното поле трябва да продължите напред, защото това само укрепва нашите позиции и позицията, която отстояваме. В крайна сметка всичко това ще ни отведе по-близо до края на войната",

Русия, каза Зеленски, може незабавно да прекрати боевете, "ако изтегли всичките си сили от окупираните територии".

Мирните преговори започнаха в часовете след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Те бързо се разпаднаха предвид пропастта в исканията между двете делегации и уловките, които се завъртяха около преговорите. Тъй като се появиха повече доказателства за руски военни престъпления и се увеличиха жертвите и от двете страни, дори риторичният ангажимент за диалог стана несъстоятелен за украинските официални лица.

Осемнадесет месеца в битка, и двете страни вярват, че все още могат да спечелят. Путин няма да се оттегли и Зеленски няма да толерира териториални отстъпки. Дори и да го направи, малцина в Украйна биха го подкрепили, тъй като повечето вярват, че не може да се вярва на всяко мирно споразумение, подписано от руския президент.

Покойният създател на "Вагнер" Евгений Пригожин "мислеше, че е имал сделка с Владимир Путин и това не свърши много добре за него", каза бившият британски премиер Борис Джонсън на срещата на върха YES, призовавайки за "стратегическо търпение", докато украинските сили се движат напред в руските отбранителни линии.

Наталия Бугайова, чуждестранен сътрудник в Русия в Института за изучаване на войната, каза, че "няма индикации, че Путин търси някакъв вид отстъпка", независимо от твърденията на Кремъл, че е отворен за подновяване на преговорите.

Преговорите, каза Путин, ще трябва да отразяват "новите териториални реалности" на частичната окупация на четири украински региона от Русия, както и продължаващото задържане на Крим. Нов кръг от фиктивни избори, проведени в окупирани райони този уикенд, говори за неговия ангажимент.

Намерението на Путин за "пълен контрол" над Украйна изглежда не се е променило, добави Бугайова. "Трябва да приемем, че това намерение ще го надживее по план", каза тя, отбелязвайки, че тези, които най-вероятно ще го наследят, ще бъдат властни посредници на Кремъл, които "до голяма степен се присъединяват към същия дневен ред", дори и да не са съгласни със средствата на Путин.

"Радикална" Украйна

Проучванията на общественото мнение говорят за продължаваща масова подкрепа за тотална победа. Лятно проучване, проведено от Киевския международен институт по социология, установи, че 84% от украинците са против всякакви териториални отстъпки в полза на Русия, дори това да удължи войната. Настроенията се споделят от мнозинството в цялата страна, включително от 75% от анкетираните в Източна Украйна, 84% в централна Украйна и 86%  в южната и западната част на Украйна.

Този уикенд демонстранти в черноморския пристанищен град Одеса критикуваха градските власти, че не са дали приоритет на разходите за военни операции. "Пари за фронта", поискаха протестиращите.

Зеленски изложи украинските искания в своята мирна формула от 10 точки, план, по който дипломатите в Киев работят усилено, за да изградят подкрепа за чужбина, преди планираната голяма среща на върха по-късно тази година.

Сред украинските искания са пълно освобождение според границите от 1991 г., репарации, съдебни процеси за военни престъпления срещу руски лидери, включително Путин. Зеленски каза, че планът му трябва да бъде подкрепен от членството на Украйна в НАТО и Европейския съюз, за което също има широка и нарастваща обществена подкрепа.

Дейвид Арахамия, лидерът на партията на Зеленски "Слуга на народа" в украинския парламент каза, че вземащите решения ще се ръководят от "много радикалните" обществени настроения. Единственият приемлив път за повечето, добави той, е "напълно освобождаване на териториите".

Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция, каза пред Newsweek, че "няма начин да се отстъпи" от исканията на Киев. "Нашият лидер е подкрепен от всички нас, от всеки украинец", каза тя.

"Ние разбираме кое работи и кое не", съгласи се Андрий Йермак, ръководител на президентската канцелария, когато обсъждаше натиска от страна на партньорите да седне с Путин. Призракът на Будапещенския меморандум от 1994 г., с който Русия, САЩ и Обединеното кралство дадоха гаранции за сигурност на Украйна в замяна на отказ от ядрените си оръжия, все още преследва украинците, каза Йермак.

Леся Василенко, член на украинския парламент, каза, че промяната в ръководството на Кремъл сама по себе си няма да бъде достатъчна, за да накара Украйна да седне на масата за преговори.

"В Украйна понякога казваме: "Добрият руснак е мъртъв руснак", допълва тя. "Не става въпрос за това да бъдеш болезнен, не става дума за това да си отмъстителен, това е истината. Добрите руснаци днес са или мъртви – убити от режима на Путин – или гният в руските затвори."

"Има руснаци, които признават грешките, извършени от режима на Путин, и още повече признават грешките, извършени от съветската империя. Но колко са те? Един Навални не е достатъчен", каза Василенко, имайки предвид хвърленият в затвора продемократичен активист Алексей Навални.

"Необходими са ни поне 100 милиона Навални, за да има наистина промени и Украйна да може да приеме всякакъв вид сделка", каза тя. Твърде рано е да говорим за това."

Срещата на върха през уикенда се проведе дълбоко под земята при строги мерки за сигурност. Докато киевчани бяха навън и се наслаждаваха на топлото лятно време, операторите на противовъздушната отбрана на града чакаха още руски дронове или мишени илеи да се провират през безоблачното небе. В събота вечер го направиха.

Във "военната стая" на YES говорителите седяха пред стена от предавания на живо от дрон на бойното поле. В своите забележки много украински служители и войници подготвяха един друг и своите чуждестранни партньори за дълга война, въпреки че началникът на военното разузнаване генерал-лейтенант Кирило Буданов предположи, че руските въоръжени сили могат да се сринат в рамките на една година.

Алина Михайлова, депутат от градския съвет на Киев и войник от февруари 2022 г., разкри човешката цена на войната в Украйна. "Понасяме огромни жертви, няма романтична битка или война", каза тя.

Партньорът на Михайлова, Дмитро Коцюбайло - известен командир, известен с позивната си Да Винчи - беше убит близо до Бахмут през март. "Никога няма да има победа за нас без тези, които вече не са с нас", каза през сълзи Михайлова. "Няма да има с кого да го празнувам."

"Някои смятат, че победата ще дойде много скоро. Не, няма да дойде", каза още Михайлова. „Може би това е песимистично послание, но нямам друго за вас.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase