Снимка: БГНЕС

Сделката между двамата лидери се свежда до това Москва да предложи на Пхенян хуманитарната помощ, от която той отчаяно се нуждае, в замяна на артилерийските снаряди, с които Путин иска да продължи войната си в Украйна.

Според американски официални лица севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще направи рядко пътуване до Русия този месец, за да се срещне с дългогодишния си съюзник Владимир Путин и да обсъди потенциална военна помощ за войната на руския президент в Украйна.

Срещата между двамата авторитарни лидери, която звучи като нещо, излязло направо от филм за Бонд, се очаква да заздрави сътрудничеството между двете държави и да помогне както на Ким, така и на Путин.

От една страна, Путин се нуждае от артилерийски снаряди за инвазията си в Украйна, които Северна Корея има възможност да произвежда, казва Фьодор Тертицкий, старши научен сътрудник в университета Кукмин (Сеул) и експерт по севернокорейска история и военно дело.

От друга страна, Северна Корея отчаяно се нуждае от хранителни и хуманитарни помощи, тъй като изолацията ѝ по време на пандемията е довела до опустошителен недостиг на храна в страната, каза Тертицкий.

Очаква се оръжията и хуманитарната помощ да бъдат основните въпроси на срещата между двамата лидери. Но какво означава това за войната на Русия в Украйна? Може ли едно споразумение между Северна Корея и Русия да промени скоростта или дори посоката на инвазията?

"Нищо няма да се случи" без одобрението на Си Дзинпин

Тертицкий се съмнява, че срещата между Ким и Путин изобщо ще се състои - и че ако се състои, двамата лидери ще могат да сключат значима сделка.

"Всъщност не съм сигурен, че те ще се споразумеят за нещо", каза той пред Euronews.

Тертицки смята, че има граница, до която стига сътрудничеството между Пхенян и Москва - граница, която се казва Си Дзинпин, президентът на Китай.

"Нищо няма да се случи, ако Си Дзинпин не даде зелена светлина", каза той. "Но ако все пак се случи и те сключат сделка, тя ще бъде свързана с войната в Украйна".

Според Тертицки "целта на Северна Корея ще бъде да получи поне нещо от Русия, защото ако погледнете реалния търговски баланс за 2022 г., той е нулев", каза той. "В момента Северна Корея има голяма нужда от различни видове помощ, на първо място от храна".

През последните 20 години Русия следваше примера на Китай по отношение на Северна Корея, като Путин подкрепяше Си Дзинпин в решенията му относно санкциите срещу Пхенян.

Северна Корея също така няма реални търговски отношения с Русия и въпреки публичната му подкрепа за нахлуването в Украйна и признаването на независимостта на Крим през 2014 г., Пхенян не е извлякъл реална икономическа полза от това, че е застанал на страната на Москва, казва Тертицкий.

Китай все още осигурява по-голямата част от икономическата търговия, от която зависи Северна Корея.

Тристранната коалиция между Северна Корея, Китай и Русия срещу Запада (и Южна Корея), за която Ким Чен Ун може би мечтае, засега му се изплъзва, тъй като Пекин и Москва поддържат тесни връзки, а Пхенян остава силно зависим от Пекин.

Срещата с Путин през този месец може да бъде шанс за севернокорейския върховен лидер да получи известно влияние върху ключов съюзник, а косвено и върху Пекин.

Това, от което се нуждае Русия в замяна на хуманитарната помощ, са боеприпаси за инвазията ѝ в Украйна, а Северна Корея може да ги произвежда в "големи количества", казва Тертицкий.

"Северна Корея има огромна военна индустрия. Те разполагат с много и различни неща, които военната индустрия постоянно произвежда. А артилерията е много важна за Северна Корея, така че смятам, че те вероятно биха доставили нещо директно на Русия, особено като се има предвид, че Русия използва доста остаряло оборудване", каза той.

Това означава, че севернокорейската артилерия - голяма част от която вероятно е копие на съветски боеприпаси - би била съвместима с руските остарели съветски системи и не би се нуждаела от сложни настройки. Това, от своя страна, би помогнало на Русия да попълни артилерийския си запас, който изчерпва в Украйна.

Тертицки смята, че сделка между Пхенян и Москва "едва ли ще промени съществено хода на войната в Украйна, защото готовността на Северна Корея да помогне на Русия ще стимулира Запада да подпомага Украйна в по-голяма степен".

Но бруталността на конфликта може да ескалира с появата на севернокорейски оръжия на бойното поле.

Джулия Карбонаро, „Евронюз“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase