Снимка: БГНЕС

Бившият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън твърди, че руският президент Владимир Путин "сигурно е убил" шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин. Според него не може да има мирни преговори с руския лидер за Украйна.

Пишейки в статия за Daily Mail в събота, Джонсън спекулира за последните моменти на Пригожин, само дни след като самолет, за който се смята, че е превозвал шефа на "Вагнер", се разби в поле северозападно от Москва, докато пътуваше за Санкт Петербург.

Все още не е ясно какво е причинило самолетната катастрофа, но американски и западни разузнавателни служители, с които CNN е разговарял, смятат, че е била умишлена.

"Не може да са минали повече от няколко секунди между експлозията на борда на иначе надеждния самолет Embraer Legacy 600 Executive и момента, в който руският главорез изчезна в световъртежното си ускорение към земята. И въпреки това в този миг съм сигурен, че той е знаел с пълна яснота какво се е случило", пише Джонсън.

"Той знаеше чия скрита ръка го изпраща на 28 000 фута надолу, за да бъде изгорен заедно с останалите му спътници от групата "Вагнер" в огнено кълбо в провинцията на Тверска област северно от Москва, а след това надолу, разбира се, надолу, надолу към Хадес и татарската яма."

Той пише още, че човекът, за който се твърди, че "стои зад убийството на Пригожин", е "същият човек, който е разрешил например отравянията в Обединеното кралство на Александър Литвиненко и Сергей Скрипал".

"Тъй като детонацията изсмука въздуха от кабината на самолета, бих се обзаложил, че последната мисъл в обречения купол на черепа на Пригожин е била "Путин!", предшествана от една от многото ругатни, които бившият затворник и продавач на хотдог ръсеше толкова свободно", пише Джонсън.

Самолетната катастрофа, за която се смята, че е убила Пригожин, дойде точно два месеца след като шефът на "Вагнер" започна краткотраен бунт в Русия.

Експертите се съмняват дали групата "Вагнер" може да оцелее без Пригожин.

В петък Кремъл каза, че са в ход всички необходими изследвания, включително генетични, за да се установи дали Пригожин е бил убит в катастрофата в сряда. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отрече твърденията, че руските власти може да са замесени. "Всичко това е абсолютна лъжа", каза той.

В четвъртък Путин каза, че познава Пригожин "от много дълго време" и го нарече "талантлив човек, талантлив бизнесмен".

В авторския си коментар Джонсън нарече "върхът на самонадеяността" за Пригожин да мисли, че Путин ще му прости, че оспорва правителството му.

"Докато гледаме смразяващите кадри на онзи самолет, спираловидно летящ към земята, ставаме свидетели на нещо историческо. Това е насилственото ликвидиране – по телевизията – на неговите врагове от съществуващ държавен глава. Не мога да се сетя за друг пример на такава показна и необуздана диващина от страна на световен лидер – не и през нашия живот", пише Джонсън.

"Маската вече е напълно свалена. Путин е разобличен като гангстер, а неговата абсурдна телевизионна "почит" към мъртвите вагнеровци е направо от страниците на "Кръстникът", пише Джонсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase