Снимка БГНЕС, архив

Украинският президент Володимир Зеленски и турският външен министър Хакан Фидан обсъдиха в петък черноморския зърнен коридор, предаде Ройтерс.

"Бяха обсъдени много важни въпроси. Формулата за мир. Подготовката за Световната среща на върха за мир (предложена от Зеленски по време на последната среща на Г-20 в Индонезия). Рисковете, породени от руската блокада на зърнения коридор в Черно море", написа Зеленски в Telegram.

"Нашият министър Хакан Фидан беше приет в Киев от украинския президент Володимир Зеленски", посочиха и от турското външно министерство в социалната медия X, бивша Twitter.

Фидан е провел разговори и с Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент. Очаква се той да се срещне и с украинския си колега Дмитро Кулеба.

Още по темата

Миналия месец Москва преустанови участието си в "зърнената сделка", като посочи, че не са спазени обещанията към нея в рамките на споразумението. Анкара заяви, че е готова да продължи да насърчава преговорите по зърнената инициатива и с двете страни - Русия и Украйна.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви преди дни, че Фидан може скоро да посети и Русия, за да проведе разговори лице в лице.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи за подготвяна среща между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. По-рано дипломатически източник в Турция заяви пред ТАСС, че е планирана среща между Путин и Ердоган в Сочи и като възможна дата посочи 4 септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase