Снимка БГНЕС, архив
fallback

Убийството на Евгений Пригожин, който беше час от най-близкия кръг на приближените на Кремъл, предизвика шок в руския елит, пише The Washington Post. Едри бизнесмени са сковани от страх, включително за собствения си живот, пише изданието, позовавайки на собствени източници.

Руски милиардер разказва, че е взел допълнителни мерки за собствената си безопасност. У други представители на бизнес-елита се изпарило желанието да правят публични антивоенни изказвания, дори в завоалирана форма.

"След случилото се никой няма да иска да говори срещу войната - казва милиардерът. - Всеки е длъжен да разбере какъв риск поема. Рискът е гигантски". Всички са убедени, че Пригожин и приближените му са ликвидирани "по заповед на царя", казва друг кремълски бизнесмен: "Всички се изплашиха. Държавата ще смята всеки, който демонстрира нелоялност, за враг".

Случилото се още повече превръща Русия в мафиотска държава, пише WP, цитиран от "Сега". Но щом Путин е успял да посее още страх, той ще се окаже в още по-голяма изолация, тъй като не е ясно кой би си осмелил да критикува, коментира високопоставен руски дипломат.

"Очевидно е, че в руската армия има проблеми. Трудно е да се повярва, че висши офицери са били отстранени след публичните изявления на Пригожин, които предшестваха метежа", добавя той.

Два дни след самолетната катастрофа, в която загинаха Пригожин и шестима негови приближени, плюс екипажът на самолета, Кремъл коментира обвиненията, че катастрофата е организирана от държавния връх. Говорителят на Путин Дмитрий Песков отговори на въпрос на БиБиСи по телефона:

Oще по темата

"За катастрофата се правят много спекулации. Разбира се, на Запад тези спекулации се интерпретират от определен ъгъл. Това е абсолютна лъжа". Песков призова да се стъпва на фактите, въпреки че до момента не са много. "Те ще бъдат изяснени по време на разследването", заключава Песков.

Доколко думите на говорителя будят доверие може да се съди по настойчивото отричане на Кремъл, че държавата  има общо с ЧВК "Вагнер". Беше доказано, че към военната компания се текли бюджетни средства и именно държавата позволи на Евгений Пригожин да набира бойци за армията си от затворите и колониите.

 
US-ВОЕННИТЕ ЗА "ВАГНЕР"

"Бойната ефективност на група "Вагнер" вече не е фактор във войната на Русия срещу Украйна", заяви говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър по време на брифинг, цитиран от БГНЕС. Райдър каза още, че бъдещата роля на "Вагнер" в африканските държави остава неясна, като добави, че групата е участвала във военни или криминални операции на места като Буркина Фасо и Мали.. Що се отнася до Беларус, според съобщенията някои бойци на "Вагнер" са започнали да напускат страната поради ниското заплащане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

путин Мафиот

преди 8 месеца

Жужето управлява цяла държава на мафиотски принцип!

26

корекция

преди 8 месеца

До АнонименЗеленски е по-нисък от Путин. Незнам, защо решихте, че е путин е джудже. Тъпо е да се коментира по този начин. Освен ,ако нямате друга мисъл.

25

Mногознайко

преди 8 месеца

"Убийството на Пригожин предизвика шок в руския елит". Кой твърди че е убийство а не е инцидент.

fallback