Снимка БГНЕС, архив

Разузнаването на САЩ смята, че украинските сили няма да успеят да достигнат ключовия югоизточен град Мелитопол в тазгодишната контраофанзива, съобщава "Вашингтон пост", позовавайки се на неназовани източници, запознати с прогнозата.

Ако оценката се окаже вярна, Украйна няма да изпълни основната си цел - да прекъсне сухопътния мост, който свързва Русия с окупирания Кримски полуостров.

Украинските сили, които в момента напредват към окупирания Мелитопол от село Роботине на около 80 км., ще останат извън града, предполагат американските служители.

Мелитопол в Запорожка област се намира на кръстовището на две критични магистрали и железопътна линия, като служи като логистичен център за руската армия в Южна Украйна за придвижване на военно оборудване. Градът е окупиран малко след като Русия започва пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Песимистичната прогноза на САЩ се основава на способността на Русия ефективно да защитава окупираната територия с фаланга от минни полета и окопи, което според съобщенията е забавило напредъка на Украйна.

Като друга причина за това, че украинската контраофанзива не отговаря на очакванията на съюзниците, официалните лица посочват стратегията на Киев, който разчита на по-малки части за настъпление в различни райони на фронта, вместо да концентрира голяма маса сили в една точка на пробив.

Още по темата

Този подход, който противоречи на препоръките на Пентагона, доведе до това, че през лятото украинските сили постигнаха ограничени успехи в различни райони, но за сметка на това им позволи да намалят загубите.

Според президента Володимир Зеленски Украйна е планирала да започне контраофанзивата много по-рано от началото на юни, за да попречи на Русия да изгради отбраната си. Плановете са били отложени поради бавния напредък на западните доставки и обучение, каза той неотдавна пред Си Ен Ен.

Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний заяви, че украинските войски напредват ежедневно въпреки липсата на така необходимите доставки, включително изтребители F-16 и артилерийски боеприпаси.

Залужний отправи критика към онези, които се оплакват от "бавния напредък", като добави, че контраофанзивата "не е шоу". Президентът Володимир Зеленски също отбеляза, че настъплението е "по-бавно от желаното", но че тежката военна кампанията не е "като по филмите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase