Снимка БГНЕС, архив

Една от най-големите трагедии на Украйна в хода на критичната контраофанзива, която засега не отговаря нито на собствените й, нито на очакванията на Запада, е, че Киев не може сам да реши съдбата си, коментира американският телевизионен канал CNN, цитиран от "Фокус".

Властите на Украйна начело с президента Володимир Зеленски са зависими от огромния поток американски и западни оръжия. И по всичко изглежда, че държавният глава на Руската федерация Владимир Путин, който "вкара Украйна в тази ужасяваща война“, ще има "последната дума за това дали и кога тя ще приключи“, отбелязва медията.

Докато жертвите на бойното поле ще решат колко заграбена територия ще възстанови Украйна, изходът от войната също ще бъде оформен от външни фактори, включително променящите се политически сили в САЩ, Москва и европейските столици.

"Закъсала офанзива и зимна безизходица, например, биха имали особени последици в САЩ, тъй като биха могли да засилят въпросите относно подкрепата на Вашингтон за войната, която ще бъде тласната в една остра изборна година“, предупреждава телевизията.

Още по темата

Американците са подготвени за потенциален сблъсък между президента Джо Байдън, който съживи НАТО и е най-критичният външен поддръжник на Украйна, и бившия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп – скептик към Алианса, който се възхищава на Путин и обещава да сложи край на войната за 24 часа, вероятно според условията на руския президент. И дори ако Тръмп не е кандидатът на Републиканската партия за изборите през 2024 година, намаляването на обществената подкрепа за войната може да навреди на Байдън, обобщава CNN.

Ето защо както по политически, така и по стратегически причини, има огромен натиск за това контраофанзивата на Украйна да доведе до значителни пробиви на бойното поле още това лято.

Засега обаче усилията на украинците изглеждат по-скоро като лозунг, отколкото като блицкриг, което увеличава възможността войната да продължи поне през следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase