Снимка: БГНЕС/EPA

Руската наемническа групировка "Вагнер" е предала на Министерството на отбраната повече от 2000 единици военна техника и оръжие. Това съобщиха от военното ведомство.

Говорителят на министерството Игор Конашенков уточни, че това включва стотици единици тежки техника като танкове, бронетранспортьори, реактивни системи за залпов огън, зенитни ракетно-оръдейни комплекси, самоходни артилерийски установки, гаубици и противотанкови оръдия.

Освен това от "Вагнер" са предали на военните повече от 2500 тона различни боеприпаси и около 20 000 единици стрелково оръжия. Тежката техника ще бъде изпратена в тиловите райони, където ще премие техническо обслужване, стана ясно от думите на Конашенков. Засега остава неизвестно местонахождението на основателя на наемническата групировка Евгений Пригожин, предаде БНР.

Това е част от споразумението, което "Вагнер" и Кремъл сключиха, за да бъде прекратен бунтът на бойците на Евгений Пригожин, избухнал в края на миналия месец.

Наемниците, участвали в едни от най-тежките боеве в Украйна, получиха възможност да се присъединят към Пригожин, който бе изпратен в изгнание в Беларус, да станат част от редовната армия или да се върнат у дома, отбелязва Ройтерс.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че на 29 юни Пригожин се е срещал в Кремъл с Владимир Путин. Срещата продължила три часа и в нея участвали командирите на отряди във “Вагнер”, които засвидетелствали лоялността си към президента и върховен главнокомандващ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase