Снимка: БГНЕС
fallback

Руският президент Владимир Путин се е срещнал с Евгений Пригожин пет дни след като босът на наемника на "Вагнер" поведе неуспешен бунт, разкриха от Кремъл. Руският коренспондент на BBC Стив Росенберг се захваща с последния обрат в сагата за "Вагнер".

Ето какво се случи до момента:

Сутринта на 24 юни, деня на бунта, Владимир Путин обвини ръководството на Вагнер в "предателство" и в забиване на "нож в гърба". По-късно същия ден пилоти на руските ВВС бяха убити, свалени от изтребители "Вагнер".

След това, с наемниците само на 200 км от руската столица, Кремъл и "Вагнер" сключиха сделка. Бунтът беше свършил. Никой не беше арестуван. Никой не е съден.

Евгений Пригожин не само не беше окован в железа и отведен в полицейския участък за бунта си. Сега стана ясно, че пет дни по-късно той е бил в Кремъл, заедно със своите командири, седнал на масата и разговарял с президента Путин.

Още един обрат в една история, която вече е надминала Достоевски по нива на изненада и мистерия.

Това, което обаче не знаем, е какво точно беше казано на тази среща и как приключи. Съдейки по случилото се оттогава, не можем да говорим за "целувка и сдобряване".

През последните дни руските държавни медии работят извънредно за да дискредитират Пригожин.

Потенциално смущаващи снимки, за които се твърди, че са направени по време на обиска на имението му в Санкт Петербург, изтекоха в социалните медии и руската телевизия. Те показаха златни кюлчета, оръжия и - странно - голяма колекция от перуки.

Снощи водещото шоу на Русия-1, "Новините на седмицата", продължи убийството на героя.

"Той не е Робин Худ, за когото се опитваше да се представи. Той беше бизнесмен с криминално минало. Много от проектите му бяха хитри и не винаги в рамките на закона", казаха водещите.

А какво стана с това споразумение между Кремъл и "Вагнер" за прекратяване на бунта на 24 юни? Съгласно споразумението Пригожин трябваше да напусне Русия и да отиде в Беларус заедно с бойците на "Вагнер", които изразиха желание да се присъединят към него.

Миналата седмица лидерът на Беларус Александър Лукашенко каза, че шефът на "Вагнер" и неговите наемници не са там. За да обобщим гледната си точка: те може да се окажат в Беларус, но може и да не са.

Така че всичко е ясно, нали? По-скоро не.

Къде са Вагнер? Къде е господин Пригожин? Какви са плановете им? Какво са се разбрали с Путин?

Иска ми се да знаех.

Засега всичко, което мога да кажа, е следното: очаквайте следващия (неизбежно странен) епизод от Русия: Юнският метеж и Кремъл.

Коментарът е на коренспондентът на BBC в Русия Стив Росенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

154

Цитаторе а кажи

преди 9 месеца

КАК изглеждат броевете на цитираните от теб вестници? Дакй линк към сканираните копия - да ти повярваме че не си измисляш! :)

153

Христо Ботев

преди 9 месеца

"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)

152

...

преди 9 месеца

епа в най скоро време и на тази путин ще и падне тимберицата! и готиното е, че нейните си хора ще я самоубият! Тогава продажната п.кинофилия тука кой ще и плаща не е ясно!?

fallback