Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България показва началото на нов етап в отношенията между двете държави, в който София ще трябва да намери своето място в новата европейска инфраструктура за сигурност след започнатата от Русия война. Това коментира д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта политиката на неутралитет, за която много политици говорят, беше възможна в началото на войната, но вече е невъзможна, просто защото Русия ни обяви за вражеска държава.

Евентуалната продажба на ядреното оборудване, предназначено за проекта АЕЦ "Белене, на Украйна трябва да бъде добре обмислено на фона на енергийния преход в ЕС. За момента няма информация какво включват преговорите, но те трябва да са изгодни и за България, каза Иванов.

"Това би бил един рационален избор. От една страна, това ще подпомогне и България като държава във връзките ѝ с Украйна; ще стане ясно, че енергийно започваме да се еманципираме от Русия и да се обвързваме повече с Европа и технологиите и механизмите, които европейците искат да предопределят тяхното енергийно бъдеще. Веднъж като покажем, че искаме да се еманципираме от Русия, това означава, че с енергийния монопол на Русия в България ще се приключи."

Русия среща все повече трудности да заменя изгубената в бойните действия техника и това трябва да бъде последвано от доставките на самолети F-16 на Киев, смята Иванов.

Изтеглянето на силите на частната армия "Вагнер" на Евгений Пригожин ще затрудни допълнително действията на Русия. Бавното настъпление на Украйна вероятно ще продължи, докато Москва не съумее да събере нови елитни части за спиране на украинската офанзива, каза Иванов и добави, че се съмнява, че руското командване ще успее в тази си задача.

"Това, което направи Пригожин, не беше насочено срещу Путин, така че няма нищо чудно, че той в момента е в Русия. Неговите действия бяха насочени срещу министъра на отбраната Шойгу и началника на Генералния щаб Герасимов... Путин иска да се презастрахова, че Пригожин няма да излезе герой от този поход и няма да се оформи нов властови център около него", добави гостът.

Русия може да инсценира инцидент в украинската АЕЦ "Запорожие", която контролира от началото на войната, смята Иванов. Това ще създаде радиационна буферна зона между военните сили на двете държави, но ако радиационното атмосферно замърсяване попадне на територията на някоя държава от НАТО, "това ще се разглежда като нападение срещу НАТО и веднага страни от Централна Европа като Полша ще искат задействане на член 5". Ако се постигне консенсус, че член 5 трябва да бъде задействан в такава ситуация, това ще предизвика пряк сблъсък между Русия и НАТО.

"Оттук нататък Москва може да разчита само и единствено на жива сила и на ядрените си оръжия. Ключовият въпрос е дали ще станем свидетели на ядрена ескалация, на инцидент в АЕЦ "Запорожие", на какъвто аз смятам, че ще станем свидетели, просто защото администрацията на Путин няма полезен ход."

Още за развитието на бойните действия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

136

Наблюдател

преди 10 месеца

Хора събудете се, потърсете информация извън българските медии и ще разберете ,че Русия не само няма да загуби войната ,но ще диктува новия световен ред .

135

Lina

преди 10 месеца

Защо не ? Ирландия е неутрална по темата ? И още много.

134

Анонимен

преди 10 месеца

Този не е българин а пума която мрази всичко Българско.

fallback