Снимка: БГНЕС
fallback

Китайският президент Си Дзинпин лично е предупредил руския си колега Владимир Путин да не използва ядрени оръжия в Украйна. Това твърдят западни и китайски официални лица, цитирани от "Файненшъл таймс".

Според тях това показва, че Пекин е загрижен относно войната на Русия, въпреки че ѝ предлага негласна подкрепа.

Източниците обясниха, че личното съобщение е било предадено по време на държавното посещение на китайския лидер в Москва през март - едно от първите пътувания на Си извън Китай след години на изолация съгласно политиката му за нулев COVID-19.

Оттогава насам китайски служители си приписаха заслугата за убеждаването на руския президент да се откаже от своите завоалирани заплахи за използване на ядрено оръжие срещу Украйна.

Възпирането на Путин да изполва такъв тип оръжие, заема водещо място в кампанията на Китай за възстановяване на влошените отношения с Европа, заяви старши съветник на китайското правителство. Руската инвазия в Украйна през 2022 г. постави Москва и нейния съюзник Пекин в противоречие с голяма част от Стария континент.

В своите публични изявления Китай последователно се противопоставя на използването на ядрени оръжия в Украйна. Мнозина от поддръжниците на Киев обаче се съмняват в ангажимента на Пекин за подобно възпиране, като се има предвид "безграничното" партньорство на Си с Путин и китайския "мирен план", който силно се припокрива с руските опорни точки.

Предупреждението на Си обаче дава надежда, че Китай поддържа своята публична реторика и при закрити врата - с потенциално заплашителни последици за двустранните отношения, които биха били достатъчни, за да възпрат Путин да използва ядрено оръжие.

"Китайците си приписват заслугата за изпращането на това послание на всяко ниво", посочи високопоставен служител на американската администрация.

През март върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че посещението на Си "намалява риска от ядрена война".

Бивш служител на китайското правителство потвърди, че Си лично е предупредил Путин да не използва ядрени оръжия, отбелязвайки, че позицията на Китай срещу използването им е включена в документа със становището на страната относно мира в Украйна.

Путин остана разочарован, след като посещението на Си не донесе осезаеми печалби за Русия, като например одобрение за дългоочаквания газопровод "Силата на Сибир" 2, отбелязаха западни служители по сигурността. Според тях осъждането на използването на ядрени оръжия в съвместното им комюнике почти сигурно е добавено по настояване на Китай.

Oще по темата
Ако Русия използва ядрено оръжие в Украйна, "това ще бъде неблагоприятно за Китай", подчерта един служител.

Инвазията на Русия е силно зависима от подкрепата от Китай, който помогна на Москва да се справи с икономическите санкции, които я изключиха от ключови световни пазари и вериги за доставки.

Миналата година двустранната търговия на Китай с Русия достигна рекордните 190 милиарда долара, тъй като Пекин увеличи покупките на руска енергия и позволи на Москва да внася ключови технологии, като микрочипове.

Китай се въздържа да критикува Русия за инвазията ѝ и обвини Запада, че подхранва конфликта, като доставя оръжие на Украйна. Пекин отправи и слабо завоалирани препратки към "вредните актове на хегемония, господство и тормоз" от страна на САЩ посредством санкции.

Войната обаче заплашва да попречи на усилията на Китай да вбие клин между Европа и САЩ, твърди старшият съветник на китайското правителство.

Руски ядрен удар срещу Украйна или някой от нейните европейски съюзници би рискувал да обърне континента срещу Китай, докато продължителният натиск от страна на Пекин да предотврати подобно действие, може да допринесе за подобряване на отношенията с континента, посочи той.

Ши Инхон, професор по международни отношения в университета Ренмин в Пекин, увери, че "Русия никога няма да получи одобрението на Китай да използва ядрени оръжия". Ако Русия използва ядрено оръжие срещу Украйна, "Китай ще се дистанцира още повече" от нея, добави той.

Предупреждението на Си подсказва, че Китай все още се тревожи от войната въпреки уверенията на Путин от октомври миналата година, че тактически ядрен удар не би имал никакъв "политически или военен смисъл".

Това изявление дойде на фона на засилените страхове на запад, че Русия може да използва тактическите ядрени оръжия в отговор на унизителните си неуспехи в Украйна.

САЩ, Великобритания и Франция - трите ядрени сили на НАТО, предупредиха Русия, че ще ударят силите му с конвенционални оръжия, ако тя използва тактически ядрени оръжия. В резултат на предупрежденията Путин изостави реториката си и не спомена публично тактическите ядрени оръжия в продължение на няколко месеца.
Хора, близки до Кремъл, твърдят, че руският лидер сам е преценил, че тактическите ядрени оръжия няма да дадат предимство на Русия, след като е обмислил сценарии в случай на използването им.

Един ядрен удар вероятно ще превърне в облъчена пустош районите, спрямо които Путин има претенции, че са руска територия, ако руските сили не отбележат напредък, отбелязаха източниците.

Междувременно Киев изрази загриженост, че Русия може вместо това да предизвика авария в Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа, която руските сили окупираха през март 2022 г.

Миналия месец, след началото на контраофанзивата на Украйна, Путин отново заговори за ядрени оръжия, като съобщи, че Русия е доставила тактически бойни глави на Беларус. Той обаче побърза да уточни, че "няма нужда" да се прави това, защото руските сили удържат настъплението на Украйна.

Изявлението му обаче показва, че дори Китай може да не е в състояние напълно да възпре Путин, заяви Александър Габуев, директор на Центъра "Карнеги Русия - Евразия". "Ядрените оръжия са най-голямата застраховка, която Путин има срещу катастрофална загуба на тази война".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

Анонимен

преди 9 месеца

има кото размаже краваритеи

140

...

преди 9 месеца

До шопендарРусия освен шамари от друго не разбира. Подадеш и пръстче и ти захапе ръката. Години Европейските лидери си мислеха, че с толерантност към Русия ще успее да се оправи и да стане нормално държава ама хъц. Сега да видим с пръчката как ще се оправи.

139

Българин

преди 9 месеца

До шопендарНикой нищо не внушава! Те сами заплашват постоянно, да не говорим за ежеседмичните изказвания на Медведев, на онзи *** дето към нас щеше да хвърля сармати и т.н. Изкукали имериалисти! Ако нямаха ядрено оръжие досега да ги е натирил цял свят. И в другия случай ще станат на прах, но и ние ще заминем, ще бъде пирова победа! Така че, никой не внушава. Те си заплашват постоянно и открито, а смешното е, че дори след като заявяват публично за сармати по нас, все още някой им го целуват.

fallback