Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

На съвместната пресконференция с испанския премиер Педро Санчес украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че е налице "сериозната заплаха", свързана с окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, и добави, че Москва е "технически готова" да предизвика локална експлозия в централата.

Зеленски каза, че е получил тази информация от украинското разузнаване.

"Имаме сериозна заплаха, защото Русия е технически готова да предизвика локална експлозия в централата, която може да доведе до изтичане на радиация", каза украинският президент.

Той не даде повече подробности, но украинското военно разузнаване по-рано съобщи, че руските войски са минирали централата

Испанският премиер Педро Санчес каза днес, че визитата му в Киев в първия ден от председателството на Испания на Европейския съюз свидетелства за недвусмислената подкрепа на блока за кандидатурата за членство на Украйна, предаде Франс прес.

„От гледна точка на ЕС относно присъединяването на Украйна моето присъствие в първия ден от това шестмесечно председателство ... доказва ясен и недвусмислен политически ангажимент от страна на европейските институции“, каза Санчес на съвместна пресконференция с Володимир Зеленски.

Украйна подаде молба за членство в ЕС само пет дни след началото руската инвазия, на 24 февруари 2022 г., и получи статут на кандидат на 23 юни миналата година - силен сигнал за подкрепа от Брюксел.

Киев се надява тази година да започне официални преговори относно стъпките, които трябва да се предприемат за придвижване на молбата му за членство.

„Бих искал да поздравя Украйна за това положително развитие и да я насърча да продължи по пътя на реформите“, каза той, съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

183

Анонимен

преди 10 месеца

Гнусен лъжец! Иска да затрие Европа, защото вижда края на Украйна. Той с близките си си е подсигурил живота на някой остров, далеч от Украйна.

182

Анонимен

преди 10 месеца

Тези подготвят почвата преди да взривят АЕЦ Запорожие и после ще обвинят руснаците.Вие знаете ли какво е радиация?!Цяло Черно море ще се зарази.Спрете го тоя зеленясал дрогант!От белото няма капка акъл в главата тоя...

181

aZ-ът

преди 10 месеца

Тоа пак е объркал белото с праха за пране .

fallback