Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл отказа да коментира темата за генерал Сергей Суровикин, който не се е появявал публично след метежа на наемниците от „Вагнер“, предаде Ройтерс.

Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков препрати всякакви въпроси за Суровикин към министерството на отбраната, което досега не е коментирало нищо за него.

Още по темата
Запитан от репортери дали може да разясни ситуацията около генерала, Песков заяви: „За съжаление, не“.

„Затова ви препоръчвам да се обърнете към министерството на отбраната. Това е негов прерогатив".

В отговор на журналистически въпрос дали президентът Владимир Путин продължава да има доверие на Суровикин, говорителят на Кремъл посочи, че Путин е „върховен главнокомандващ и като такъв работи с министъра на отбраната и генералния щаб“.

Затова всякакви въпроси, свързани със „структурните подразделения на министерството“, трябва да бъдат отнасяни към министерството на отбраната, а не към президента, добави Песков.

Генералът не се е появявал публично от събота, когато във видеозапис се обърна към наемническия лидер Евгений Пригожин да спре метежа. На кадрите Суровикин изглеждаше видимо изтощен и не беше ясно дали не говори под натиск, отбелязва Ройтерс. След това се появи непотвърдена информация, че е бил разпитван от службите за сигурност.

В днешния си разговор с журналистите Песков беше помолен да коментира и въпроса за местонахождението на самия Пригожин и в частност съобщенията за самолет, свързан с него, който е летял за Москва от Санкт Петербург.

Говорителят на Кремъл отговори, че не знае къде се намира Пригожин.

Песков съобщи, че по-късно днес Путин ще посети изложение на стоки руско производство и след това ще говори на форум. Според Ройтерс това явно е опит да се демонстрира нормалност на фона на слухове за размествания по върховете на руската армия.

Президентският прессекретар заяви, че Запорожката АЕЦ в Украйна е под постоянна заплаха от „провокации“ от страна на Киев. По думите му наскоро централата, която е под руски контрол и се намира близо до фронтовата линия, е била посетена от инспектори, които са проверили безопасността ѝ. Ядреният регулатор на ООН - Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - често призовава двете воюващи страни да се въздържат от обстрели в района на Запорожката АЕЦ- най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Песков добави, че се надява при вчерашната си грешка на езика президентът на САЩ Джо Байдън да е искал да каже „Украйна“, а не „Ирак.“ На въпрос за здравословното състояние на 80-годишния американски президент говорителят на Кремъл заяви, че не би могъл да го коментира.

Вчера по време на изказване пред репортери в Белия дом, докато коментираше дали бунтът на Пригожин е отслабил властовите позиции на Путин, Байдън каза, че Русия „губи войната в Ирак“, вместо в Украйна.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase