Снимка: БГНЕС

В Русия е планиран мащабен военен преврат, който е бил подготвен предварително. Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е подкрепян от генерал Сергей Суровикин и командващия въздушнодесантните войски Михаил Теплински.

Това съобщава Телеграм каналът "Шпионско досие". Активните военни действия на бойците на "Вагнер" в Русия е планирана операция, за която беше необходим само спусък - обстрелът на "тиловите райони" на ЧВК "Вагнер", предава украинският сайт "Обозревател".

"Идеята за ликвидиране на ЧВК от Министерството на отбраната на Руската федерация наистина съществуваше. Пригожин беше предупреден, така че опитът се провали. Ударите паднаха по точки за разполагане - примамки. ЧВК не претърпя значителни загуби", се казва в съобщението. Според него Пригожин е бил предупреден от руския генерал Сергей Суровикин.

"Също на страната на Пригожин е командирът на въздушнодесантните войски генерал-полковник Теплинский. Личният състав на ВДВ също има подобни настроения", се добавя в съобщението.

Още по темата
24 юни 2023 18:40
Каналът пише, че през последните два дни четири групи бойци на ЧВК "Вагнер" са били изтеглени от Сирия. Всички те са транспортирани със самолет Ил-76. Последната група, състояща се от 139 души, пристигнала днес в 04,30 часа на летище Моздок, Северна Осетия. Вероятно чакат допълнителни инструкции.

"Към 15,00 часа съпротива на ЧВК практически нямаше. Правят се опити да се "забави" походът, но не и да се спре по никакъв начин. "Крепости", "Еделвайс" ​​и други страховити имена не вършат работа. Управляемостта в органите на МВР, ФСБ е на изключително ниско ниво", пише източникът.

Според него в списъка на загубите на Вагнер е само един пикап.

От сутринта на 24 юни продължава превземането на сгради в Ростов на Дон, има съобщения за стрелба във Воронежска област и много военна техника, забелязани са и хора с тежко въоръжение в различни региона. В Москва и Московска област бе обявена антитерористична операция, а в няколко региона хората бяха призовани да не напускат домовете си.

Според Пригожин наемниците контролират всички военни съоръжения в Ростов, включително летището.

Владимир Путин нападна Пригожин и заговори за капитулация и го обвини, че бунтовниците са забили нож в гърба на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase