Напрежение в Русия след опит за въоръжен метеж. Това е обвинението към ръководителя на частната военна компания "Вагнер". Евгений Пригожин от своя страна обвинява руското военно ръководство за избиването на негови бойци в Украйна при удар по лагер в тила. Малко по-късно Пригожин обяви, че групировката му е установила контрол върху военни обекти в руския град Ростов на Дон. Според източници на "Ройтерс" "вагнеровци" са завзели и Воронеж.

Скоро след първите действия на Пригожин Федералната служба за сигурност издаде обвинения и предприе антитерористични операции в Москва, цялата Московска област и в други региони. Включително беше блокирана сградата на компанията "Вагнер" в Санкт Петербург, предаде Bulgaria ON AIR.

"Нож в гърба на държавата и народа" - така президентът Владимир Путин определи случващото се в извънредно телевизионно обръщение. Той каза, че Русия ще се защити от вътрешното предателство и обеща сурови наказания за метежниците.

"Всички , които съзнателно са поели по пътя на предателството,  подготвяли са въоръжения метеж и са поели по пътя на шантажа и терористичните методи, ще понесат неизбежно наказание. Ще отговарят пред закона и пред нашия народ", каза Путин.

Руският президент обеща да направи всичко, за да защити страната, конституционния ред, живота, сигурността и свободата на гражданите. Путин потвърди, че гражданската и военната администрация в град Ростов на Дон е практически блокирана.

Евгений Пригожин обяви по-рано в публикувано видео, че той и бойците му държат под контрол военните обекти в Ростов.

"Намираме с в щаба в 7:30 сутринта. Под контрол са военните обекти в Ростов, в това число и летището. За самолетите, които се отправят за изпълнение на задачите си, няма проблеми. Взехме контрола, за да не може щурмовата авиация да нанася  удари по нас", каза ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин.

В изявление по-късно Пригожин поиска среща очи в очи с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герсимов. И допълни: "Ако не, оставаме тук, блокираме Ростов и сме готови да тръгнем към Москва".

Във връзка с действията на Пригожин още редица руски области обявиха режим на контратерористична операция, отменени са масови събития. От руското военно министерство се обърнаха към бойците от "Вагнер" с уверение, че твърденията на Пригожин за удари по тях са провокация и предложиха те да влязат във връзка с представители на официалните структури като гарантират безопасността им.  

Политическите реакции на Запад към събитията в Русия са предимно сдържани. Общото е, че ситуацията се следи внимателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase