Снимка: БГНЕС
fallback

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес нова военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона долара по време на изненадващо посещение в Киев, предаде Ройтерс.

Трюдо се поклони пред паметника на украинските войници, загинали в боевете с проруските сили от 2014 г. насам, срещна се с президента Володимир Зеленски и направи обръщение пред украинския парламент.

"Ще бъдем с вас толкова, колкото трябва, толкова дълго, колкото е необходимо", каза той в разговор с украинския лидер, видеозапис от който беше разпространен от киевските власти.

Oще по темата

Членуваща в НАТО Канада, в която живее една от най-големите украински диаспори в света, оказва военна и финансова помощ на Киев от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Украйна иска да се присъедини към военния алианс възможно най-бързо, но Зеленски призна, че това не може да стане, докато бушува войната с Русия.

"Канада подкрепя Украйна за членство в НАТО веднага щом условията позволят това. Украйна и Канада очакват с нетърпение разглеждането на тези въпроси на срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г.", се казва в обща декларация, приета след разговорите.

Трюдо беше дълго аплодиран в парламента след 25-минутната си реч, в която осъди руската инвазия и похвали демократичното развитие на Украйна.

Съпротивата на Украйна е свързана с "бъдещето на всички нас. Вие сте острието на копието, което определя бъдещето на 21-ви век", заяви канадският премиер.

Зеленски на свой ред отбеляза, че Украйна е признателна на канадците за тяхната подкрепа и изказа благодарности.
В Киев Трюдо е придружен от вицепремиера Кристия Фрийланд, която говори украински език.

Докато премиерът беше в Украйна, канадската министърка на външните работи Мелани Жоли съобщи, че на летището в Торонто е бил задържан регистриран в Русия товарен самолет Ан-124 - първата подобна конфискация на руски актив от страна на Отава, с която Канада цели да окаже натиск върху Москва. /БТА, Десислава Иванова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 10 месеца

Щом имат, нека дават! Хвърлени пари на вятъра!

88

Анонимен

преди 10 месеца

Канада дава Лондон дава сащ дава бг дава сватята нищо не дава

87

Анонимен

преди 10 месеца

Прочетете какво е казал Бисмарк за Уркопитеците! Валидно е и до днес!!!!

fallback