Снимка БГНЕС
fallback

Върховният административен съд окончателно отказа убежище на 27-годишния руснак Александър Стоцки, който напусна страната си веднага след нахлуването в Украйна и протестира срещу войната и срещу режима на Владимир Путин. Стоцки настояваше, че ако се върне в Русия, ще бъде репресиран или пратен на фронта.

"Няма основания да бъде прието, че от страна официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента", пише в мотивите на съда.

Това е третото решение на българска институция - преди това Държавната агенция за бежанците, а след това и Административният съд София-град постановиха, че няма опасност за него, защото в Русия има демократични институции.

Сега ВАС приема, че Стоцки не е бил преследван в Русия и няма риск това да се случи в бъдеще, за да му бъде даден статут на бежанец. Според съда няма как руснакът да получи и хуманитарен статут, защото не е бил принуждаван да напуска Русия, направил го е доброволно, а официалната власт там нямала отрицателно отношение към него, съобщи "Лекс".

През последните месеци Стоцки участва в няколко протеста срещу войната в Украйна, включително и пред посолството на Русия, а Сдружение "За свободна Русия" проведе митинги в София, Бургас и Варна с призив към българските власти да дадат убежище, както на него, така и на всички противници на войната и Путин.

Младият мъж е напуснал Русия още на 25 февруари м.г. и е дошъл със самолет у нас и едногодишна виза. Военната си служба отслужил през 2015-2016 г. в сапьорни войски като оператор на акустични системи, което не налагало използване на оръжия, а през 2021 г. завършил Московския градски университет със специалност учител по гражданска безопасност.

В края на 2021 г. намерил призовка от армията, а по-късно още две, които скъсал и изхвърлил. Тръгнал за България, защото се страхувал, че ще бъде мобилизиран и ще бъде принуден да се сражава. Стоцки е участвал и в няколко протеста против властта, като казва, че някои от приятелите му, които са присъствали, били задържани и обвинени за незаконно участие в тях.

Мъжът е бил и наблюдател на изборите към щаба на московски опозиционни политици, но не членува в партии, а е бил само поддръжник на платформата "Умно гласуване" на опозиционера Алексей Навални, който е в затвора.
Сега ВАС намира, че Стоцки не е представил доказателства за предприети срещу него репресии, а страхът от бъдещи не е обоснован. Хуманитарен статут не може да му бъде даден, защото такъв се предоставя на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства – смъртно наказание или екзекуция, изтезание или нечовешко или унизително отнасяне и пр. Случаят на руснака не е такъв, смятат магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 10 месеца

Какъв позор! Какви сме били, до къде паднахме."Всеки роб, от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия." член 62 от Търновската конституция

45

Шоп

преди 10 месеца

Ако беше мислиманска тapaмбyкa без образование нямаше да има проблеми, ама нали тези са защитен вид а руснаците са лоши...

44

Анонимен

преди 10 месеца

Българският съд на кого служи всъщност? Аз мисля, че на Сатаната. В случая на страната на Путин. Със сигурност. Отсъдили, че не бил застрашен, че в Русия нямало репресии....ама цял свят знае, че ИМА! Какво доказателства трябва да приложи човекът? Да се върне в Русия, да го пратят в затвор и чак тогава ще повярват. Също като жалбите за дом. насилие - нямало опасност за жертвата, не били налице доказателства....и накрая светла й памет!

fallback