Снимка БГНЕС

Върховният административен съд окончателно отказа убежище на 27-годишния руснак Александър Стоцки, който напусна страната си веднага след нахлуването в Украйна и протестира срещу войната и срещу режима на Владимир Путин. Стоцки настояваше, че ако се върне в Русия, ще бъде репресиран или пратен на фронта.

"Няма основания да бъде прието, че от страна официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента", пише в мотивите на съда.

Това е третото решение на българска институция - преди това Държавната агенция за бежанците, а след това и Административният съд София-град постановиха, че няма опасност за него, защото в Русия има демократични институции.

Сега ВАС приема, че Стоцки не е бил преследван в Русия и няма риск това да се случи в бъдеще, за да му бъде даден статут на бежанец. Според съда няма как руснакът да получи и хуманитарен статут, защото не е бил принуждаван да напуска Русия, направил го е доброволно, а официалната власт там нямала отрицателно отношение към него, съобщи "Лекс".

През последните месеци Стоцки участва в няколко протеста срещу войната в Украйна, включително и пред посолството на Русия, а Сдружение "За свободна Русия" проведе митинги в София, Бургас и Варна с призив към българските власти да дадат убежище, както на него, така и на всички противници на войната и Путин.

Младият мъж е напуснал Русия още на 25 февруари м.г. и е дошъл със самолет у нас и едногодишна виза. Военната си служба отслужил през 2015-2016 г. в сапьорни войски като оператор на акустични системи, което не налагало използване на оръжия, а през 2021 г. завършил Московския градски университет със специалност учител по гражданска безопасност.

В края на 2021 г. намерил призовка от армията, а по-късно още две, които скъсал и изхвърлил. Тръгнал за България, защото се страхувал, че ще бъде мобилизиран и ще бъде принуден да се сражава. Стоцки е участвал и в няколко протеста против властта, като казва, че някои от приятелите му, които са присъствали, били задържани и обвинени за незаконно участие в тях.

Мъжът е бил и наблюдател на изборите към щаба на московски опозиционни политици, но не членува в партии, а е бил само поддръжник на платформата "Умно гласуване" на опозиционера Алексей Навални, който е в затвора.
Сега ВАС намира, че Стоцки не е представил доказателства за предприети срещу него репресии, а страхът от бъдещи не е обоснован. Хуманитарен статут не може да му бъде даден, защото такъв се предоставя на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства – смъртно наказание или екзекуция, изтезание или нечовешко или унизително отнасяне и пр. Случаят на руснака не е такъв, смятат магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase