Снимка: БГНЕС

Кой точно е прелетял с два безпилотни самолета над Кремъл около 3 ч. сутринта в сряда, вероятно ще бъде един от многото въпроси, които ще останат без отговор до края на войната в Украйна, ако не и известно време след това.

Любопитно е обаче колко много хора искат да спекулират за операция на Кремъл под фалшив флаг, като се има предвид колко смущаващо е да се видят видеозаписи на дронове, летящи над купола на Сената, където се помещават президентските кабинети на Владимир Путин, преди да бъдат взривени, пише в анализ в. "Гардиън".

Също така не е очевидно, че Русия се нуждае от оправдание за ескалиране на войната, след като през последната седмица засили бомбардировките си на фона на опасенията, че противовъздушната отбрана на Украйна е на изчерпване. В сряда в Херсонска област бяха убити 23 цивилни граждани; същият брой загинаха, след като в петък преди това крилати ракети удариха небостъргач в Уман.

Дори Маргарита Симонян, ръководител на телевизионния канал RT, която не е чужда на исканията си Русия да взриви украинския президент Володимир Зеленски в двореца му, изрази резерви. Ако това беше "хитър план на Москва", каза тя, "ситуацията вече щеше да изглежда съвсем различно".

Вместо това гражданските полети с дронове са забранени от десетки руски региони, а в Москва се заглушава GPS. В приложенията за превоз на пътници такситата изглеждат в реката - реакция, която предполага паника и затягане на електронната сигурност, а не планирана ескалация.

Помислете за по-правдоподобната алтернатива. Украйна, както и свързаните с нея партизански групировки, изграждаха своите способности по време на цялата война. Нападенията с безпилотни самолети на територията на Русия - понякога на големи разстояния - не са нещо ново.

През февруари украински безпилотен самолет се е опитал да нанесе удар по газово съоръжение на 50 мили югоизточно от Москва, съобщи Русия, като представи снимки на свален безпилотен самолет UJ-22, за да докаже това. Марката е важна - лек дрон с фиксирано крило, от типа, който може да се види как лети към Кремъл при втората атака.

Още по темата
На един от видеозаписите на инцидента в Кремъл се вижда как дронът с фиксирано крило се приближава отляво, преди да бъде взривен. Експлозията е малка, което предполага, че не е бил въоръжен. Двама души се качват на купола и изглежда не са засегнати от детонацията. Така че в никакъв случай не може да се смята, че това е опит за убийство, насочен срещу Путин.

Самюел Бендет, специалист по безпилотни летателни апарати в Центъра за военноморски анализи на САЩ, предполага, че дронът е или украинско производство UJ-22, или китайски Mugin-5. Последният се предлага онлайн за 7500 паунда - цена, която е в рамките на възможностите на партизанска група, както и на държавен субект, и е доста по-висока от обикновения квадрокоптер.

Дроновете с неподвижни крила могат да летят на стотици километри по предварително зададен курс, като се снижават, за да не бъдат открити, и са изработени от композитни материали, които невинаги се засичат лесно от радарите. Както UJ-22, така и Mugin-5 развиват крейсерска скорост от 75 мили в час и летят седем часа - а части от Украйна се намират на по-малко от 300 мили (480 км) от Москва.

Въпреки това украински източници, близки до партизанските операции, твърдят, че според тях дроновете са били пилотирани дистанционно, а не по предварително зададен курс. Това означава, че те са били управлявани от тайно място в самата Русия, може би на няколко десетки мили от столицата, като са се ориентирали по земята, за да избегнат смущенията.

Ако това е вярно, то би било рисковано, но би дало по-голяма степен на контрол на тези, които ръководят мисията, а Кремъл е достатъчно разпознаваема забележителност за всеки, който е изучавал гледката отгоре. Някои руски блогъри предполагат, че безпилотните самолети са дошли от изток, което дава допълнително доверие на теорията.

Забележително е обаче, че Русия не е разполагала с противовъздушна отбрана или системи за заглушаване, които да попречат на дрона да се приближи толкова близо. Или да го забележи от по-далечно разстояние: Летището Хийтроу твърди, че разполага с технология за борба с дронове, която според производителите може да открие идващ малък летателен апарат от 3 мили разстояние.

В Киев е пълно с компании, които спокойно проектират и експлоатират въоръжени и невъоръжени дронове, които са от решаващо значение за осигуряване на предимство на украинските военни в 15-месечната война. Нападенията с дронове с далечен обсег на действие срещу места като военновъздушната база "Енгелс" в Саратов или военноморската база "Севастопол" в Крим не са нещо ново. След нахлуването в последната дори се появи видео на живо.

Това, което е неясно, е дали политическото ръководство на Украйна организира такива атаки, насърчава ги да продължават по отрицателен начин или проукраинска групировка е излязла извън контрол. В четвъртък Зеленски заяви: "Ние не нападаме Путин".

Въпреки това в изтекли документи на Пентагона, базирани на електронно подслушване, се казва, че в края на февруари украинският президент е искал да удари "местата за разполагане" в руската Ростовска област с помощта на безпилотни самолети. Това може и да не е точно същото като прелитането на безпилотни самолети над Кремъл, но инцидентът отразява по-добре военния наръчник на Киев, отколкото руската конспирация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase