Снимка БГНЕС

Русия обвини Съединените щати, че стоят зад предполагаемата атака с дронове срещу Кремъл, целяща да убие президента Владимир Путин, съобщи "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изказа това твърдение на брифинг пред репортери. По думите му Вашингтон трябва да е наясно, че Русия знае, че той избира целите, а Украйна просто изпълнява плановете на САЩ. Песков не предостави доказателства в подкрепа на твърдението си.

Украйна още вчера отрече да е замесена в инцидента. Видеозаписите от сряда сутринта показаха два летящи обекта, приближаващи към Кремъл. Единият от тях експлодира.

Още по темата

"Опитите да се отрече това както в Киев, така и във Вашингтон, са абсолютно нелепи. Ние много добре знаем, че решенията за подобни действия, за такива терористични атаки се вземат не в Киев, а във Вашингтон", каза Песков.
Кремъл заяви, че си запазва правото да отмъсти, но не каза под каква форма може да стане това.

Междувременно руското външно министерство заяви, че предполагаемата украинска атака с дронове срещу Кремъл в Москва "не трябва да остане без отговор" и тя показва, че Киев няма желание да сложи край на войната на масата за преговори.

Той каза още, че Русия си запазва правото на ответен удар, но не посочи под каква форма може да се случи това.  Русия има няколко възможности и, когато и да се случи, отговорът ще бъде внимателно преценен и премерен, заяви Песков. Той каза, че в момента се провежда спешно разследване, но не уточни кога се очаква да бъдат оповестени резултати от него.

Песков каза още, че Кремъл е наясно с мислите на папа Франциск за уреждането на конфликта в Украйна, но Москва не е запозната с конкретни идеи, съобщи ТАСС.

"Знаем, че понтификът мисли как да се сложи край на този конфликт, но не ни е известно Светият престол да е предложил някакви подробни планове в този контекст", заяви той в отговор на журналистически въпрос.

В края на миналия месец папа Франциск каза, че Римокатолическата църква изпълнява "мирна мисия" за разрешаване на конфликта в Украйна. Тази мисия "все още не е публична", заяви той и уточни, че ще може да се даде подробна информация за нея едва по-късно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase