Снимка: БГНЕС
fallback

Нови доставки на оръжия е договорил украинският президент Володимир Зеленски по време на посещенията си в Хелзинки и Хага, предаде БНР.

В традиционното си обръщение президентът не даде повече подробности, но коментира още, че разговорите му с партньорите са допринесли за по-голям напредък по отношение на бъдещото членство на Украйна в НАТО и ЕС, както и относно отговорността на Русия за агресията.

Oще по темата

В Брюксел стана ясно, че снарядите, които Европейският съюз ще доставя на Украйна в следващите 12 месеца, ще бъдат произвеждани в ЕС и Норвегия, но снабдителната верига може да включва и предприятия извън Европа. Това се казва в окончателното решение на Европейския съвет за начина, по който ще бъдат похарчени 1 милиард евро от Европейския фонд за мир. Президентът Румен Радев отказа да включи България в общите европейски поръчки на снаряди за Украйна.

В ежедневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната във Вашингтон се казва, че Москва вероятно се е отказала от превземането на Бахмут. Вместо това се концентрира върху подготовката за защита срещу очаквано украинско контранастъпление. След като шефът на частната военна група "Вагнер" Евгений Пригожин обяви изтеглянето от Бахмут на 10 май, чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви готовност, неговите бойци от специалните части "Ахмат" да заемат позициите там.

В очакване на украинската контраофанзива руските власти в окупираната част на Запорожието наредиха да бъдат опразнени от жителите им 18 селища, които са в близост. Втори ден десетки хора напускат и контролирания от Украйна град Херсон в близост до фронтовата линия на река Днепър. От снощи там е обявен полицейски час за две денонощия и половина, което се смята, че е във връзка с предстоящата украинска контраофанзива.

Украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил с ръководството на американската компания за управление на активи BlackRock подробностите по създаването на инвестиционен фонд за възстановяване на страната. Основната цел на фонда е да привлече частен и публичен капитал за мащабни бизнес проекти в страната след края на активните военни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

191

Въпрос за русофилите

преди 1 година

Как се казваше оня известен водещ по РТ дето каза, че украинските деца трябва да се "изгарят живи" и "удавят"? Жокерчета искате ли или геноцида си го знаете на изуст?

190

Анонимен

преди 1 година

До 169 АнонимеН До Чичо/ ЕВРОГЕЙСКИЯ ФОНД ЗА МИР ВЕЧЕ ИЗПЛАЩА ВСИЧКО КОЕТО СЕ ДАРИ НА УКРАЙНА КАТО ОРЪЖИЕ :D ПОЛША ПРИБРА 1 МИЛИАРД ЕВРО ОТ НЕГО ВЕЧЕ! АКО И НИЕ СМЕ УМНИ МОЖЕ ДА ДАРИМ ПОНЕ 10 МИГ29 И ЩЕ ВЗЕМЕМ КИНТИ ОТ ФОНДА ЗА МИР И НИЕ _____________ какви десет мига? Ние имаме само три и само единия може да лети!

189

Анонимен

преди 1 година

До 180 Русуфилщината. . . . . . Беден си, защото си неграмотен! Виновен си си сам! Години наред избираш едно и също, но очакваш промяна! Това поведение няма наименование, но има медицинска диагноза, за която трудно ще се сетиш! Това беше опит за помощ, но дали ще го схванеш не е сигурно!

fallback