Снимка: БГНЕС

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди Запада да не подценява готовността на Москва да използва ядрените си оръжия, ако това се наложи, предаде ДПА.

Русия като ядрена сила би могла да използва тези оръжия, в случай на атака, която застрашава съществуването ѝ, каза днес Медведев по време на посещение в руски военен завод, където се произвеждат ракети.

"Отговорът на подобни действия е използването на ядрени оръжия... Нашите потенциални врагове не трябва да подценяват това", подчерта той.

"Западните анализатори и западните командири - военното и политическото ръководство, просто трябва да оценят нашите правила и намеренията ни", каза още руският политик, който понастоящем е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Медведев отново заяви, че Москва не иска да използва ядрени оръжия в Украйна и повтори своята увереност, че Русия ще спечели войната. По думите му руската оръжейна индустрия работи на пълни обороти и произвежда достатъчно танкове, артилерийски снаряди и ракети.

Той отново обвини Полша, Унгария и Румъния, че искат да анексират територии от съседна Украйна и допълни, че Русия води неофициално обявена война със Запада.

"Ядрените оръжия имат незаменимо значение за съществуването на Русия като най-голямата страна на планетата. Може да се отнасяме по различни начини към ядреното оръжие и към оръжията изобщо, но въпреки това разбираме, че в съвременния свят ядреното оръжие има за нашата страна значението на връзка, която удържа целостта на държавата", каза още Медведев.

По-късно през деня заместник-председателят на руския Съвет за сигурност на Руската федерация коментира новината, че Джо Байдън ще се кандидатира за втори президентски мандат. "Байдън така е решил. Отчаян дядка", написа Медведев в "Телеграм", цитиран от ТАСС. "Ако бях на мястото на американските военни, веднага щях да направя фалшив куфар с фалшиви ядрени кодове, в случай че той победи на изборите, за да избегна непоправими последици", допълни руският политик. (Николай Велев, БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase