Снимка: БГНЕС
fallback

Кострома не е лошо място за разглеждане на последиците от войната в Украйна върху Русия. Този град е дом на прославен полк, който носи неговото име и е бил в челните редици на всички основни битки в кампанията на Кремъл срещу неговите съседи.

331-ви гвардейски парашутен полк, често наричан Костромски въздушнодесантен полк, е обект на разследване от Newsnight на BBC малко след нахлуването през февруари миналата година. Те разкриха цената, платена от полка и семействата на войниците. BBC потвърждава 39 смъртни случая до април миналата година, 62 до края на юли, а сега броят им е 94.

Голяма част от работата по съставянето на този списък е свързана с анализиране на акаунти в социалните медии във V'Kontakte, руския еквивалент на Facebook, и репортажите в местните медии. След това те се сравняват със сателитни изображения и изображения на Google Street View.

Едно видео, открито във V'Kontakte, показва гробове на войници на гробище североизточно от Кострома. Гробовете, показани във видеоклиповете, съответстват на имената на войниците, които са събрани от BBC.

Реалният брой на загиналите от полк 331 вероятно е много по-голям. Някои от войниците са от градове извън Кострома, което прави проследяването на инфомация за тях много по-трудно. Няколко войници са обявени за изчезнали - вероятно някои от тях са сред загиналите.

Като се вземат предвид тежко ранените или пленените, разумно е да се предположи, че войната в Украйна е струвала на полка няколкостотин войници.

Загубата на живот предизвика много коментари в Кострома, която се намира на около 300 км североизточно от Москва и има население от около четвърт милион. Един местен уебсайт отбеляза миналата пролет, че цялата съветско-афганистанска война, продължила девет години, е струвала на града 56 войници. Тежките загуби в Украйна поставиха пред местните власти трудна задача за политическо управление.

Сергей Ситников, назначеният от Кремъл губернатор на Кострома, е в челните редици на опитите да се убедят хората, че войниците в града получават подходяща подкрепа. Посещенията на губернатора Ситников в болници, казарми и на фронта са отразявани по местната телевизия.

При посещение на фронта през декември губернаторът Ситников каза на зрителите, че "трябва да помогнем на момчетата, за да имат прилични условия". Беше донесъл със себе си пакети за грижи, финансирани от тълпата, и продавани в търговската мрежа дронове.

Губернаторът Ситников е служител на Владимир Путин в родния му регион, така че той едва ли е бунтар или безстрашен разказвач на неудобни истини. Но желанието му да посети фронта и да признае недостатъците, дори по кодиран начин, бележи интересен контраст с неговия шеф.

Когато местната телевизия показа мобилизираните парашутисти на плаца на 331-ва преди шест месеца, тя пренесе и доста откровените забележки на губернатора Ситников към тях: "Пожелавам ви много здраве, успехи, изпълнение на всички задачи… и да се върнете у дома живи".

Призоваването на парашутисти, част от по-широката мобилизация на Русия, подчертава степента, до която кампанията в Украйна е изтощила професионалната армия на страната, от която 331-ви полк е част. На кадри от ноемврийския парад са показани 150 наборници преди изпращането им на фронта.

Общата численост на 331-ви полк може да се оцени на 1500-1700 души. Когато за първи път е изпратен в Украйна през февруари 2022 г., той разположи две батальонни групи, които наброяват общо 1000-1200 войници. След като понесе тежки загуби при неуспешния опит за достигане на Киев, полкът беше изтеглен и възстановен в южния руски гарнизонен град Белгород миналото лято.

Последвалите действия накараха полка да се движи около всички основни възпламенителни точки - Изюм в началото на лятото, Херсон по-късно и сега обратно в Донбас. Чрез наблюдение на датите, дадени в съобщенията за смъртта в социалните медии на Кострома, е възможно да се разбере кога (и често къде) полкът е бил използван за водене на атаки и затишията, когато е била отстранена от линията, за да ближе раните си. Например, група от смъртни случаи през февруари показват войници от 331-ви полк, които са ангажирани в Кремина.

Всеки път, когато заместници на потърпевши - включително наборниците, показани по телевизията през ноември - се мобилизират, за да заменят загубите, първоначалният кадър от войници става по-малък и общият размер на единицата намалява. Сега може да наброява не повече от 300-400 души.

Загубите и завръщането на тежко ранени мъже предизвикаха отзвук в родната общност. Няколко седмици след началото на войната един потребител на V'Kontake възкликна: "Почти всеки ден се публикуват снимки на нашите момчета от Кострома. Избиват ме тръпки. Какво се случва? Кога ще свърши това?"

Местните медии отразяват паметта на загиналите войници от Кострома. През декември една телевизия показа откриването на паметна плоча на Едуард Реунов, парашутист от 331-ви полк, който е убит в Украйна. Стилът на този мемориал и езикът, използван в доклада, могат да се разглеждат като опит за канализиране на Великата отечествена война (както руснаците наричат своята битка от 1941-45 г. срещу нацистите), намеквайки, че днешните войници са ангажирани с еднакво важна кауза .

Но в социалните мрежи има по-модерни прояви на памет и дори хора, търсещи отмъщение. Показани са войници, които държат снаряди с надраскани върху тях съобщения от бивши съученици на Реунов и, както се предполага, от семейството му.

Има тенденция, наблюдавана в няколко руски гарнизонни града - съпруги и майки публикуват свои снимки с войнишки униформи. Една разплакана майка на загинал парашутист от 331-ви полк си спомня Великата отечествена война и добавя: "Надявам се, че ще се пишат истории за нашите момчета".

Онези, които поставят под съмнение жертвоприношението, са на друго мнение: "Украйна не е моята родина, нашите момчета умират за нищо", пише един човек в страницага на Кострома. Друг бързо го контрира: "Това е глупаво мнение. Няма смисъл да пишем тези неща тук".

От отразяването на дейността на губернатора Ситников става ясно, че властите се опитват да успокоят общонста на убитите и ранените. Не е ясно доколко войната има подкрепа от по-широката руска общественост, но видеото, което BBC вижда, показва, че има голяма солидарност сред военните семейства в Кострома.

Спадът на 331-ви може също да се измери със загуби на машини, както и на персонал - особено бойни машини на въздушната пехота, известни с руските инициали БМД - които са били използвани в последователни битки.

Първоначално, когато 331-ви полк беше част от оперативна група на ВДВ, настъпваща към Киев, имаше трудности при идентифицирането на превозните й средства във видеозаписа на боевете. Нарисувано "V" беше използвано за идентифициране на единици от всички различни звена в тази работна група, а символ на обърнат триъгълник с "3" в центъра също беше използван от един друг полк, освен от 331-ви.

С напредването на боевете войниците от 331-ви полк добавиха допълнителна ad hoc маркировка към V отстрани на превозните си средства - удивителен знак, нарисуван до V. Те може да са направили това, за да могат командирите им да различат бронята си от другите полкове'.

В резултат на BBC успява да идентифицира отделни БМД от 331-ви полк, натоварени на мотриси през март 2022 г., след изтеглянето им от Украйна. След това те се появиха отново в Донбас по време на боевете миналото лято.

Анализатори с отворен код също са идентифицирали най-малко 25 унищожени БМД, маркирани по този начин, чрез разресване на украински военни акаунти в социалните медии. Както при мъртвите войници, тази видима загуба не представлява общата сума, тъй като много други БМД, принадлежащи на Костромския полк, вероятно са били изгубени извън полезрението на украинските войски.

Репортаж, излъчен през февруари 2023 г. от руската мрежа НТВ, показва "бронирана група" от 331-ви полк в действие в Луганск. Но това просто потвърждава впечатлението, което сме събрали от други източници, че полкът оцелява като малки отряди, способни да водят определени мисии. От позивните, които се виждат на камерата, този елемент се състои само от три бронирани машини БМД.

И така, дългата война на полка продължава. От руските медии няма да научите много за по-широките последици от войната върху украинското население, нито има откровено отразяване на обвинения във военни престъпления.

331-ви полк бе обвинен в избиването на стотици украински войници по време на боевете през 2014 г. За много украинци последните руски загуби може да изглеждат като нищо повече от възмездие.

Междувременно в гробището на Кострома има много доказателства за цената на провала на руската инвазия. Погребана е и репутацията на полка като "най-добрия от най-добрите" и мечтите му за лесна победа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

183

Анонимен

преди 1 година

Украинските оперативно тактически балистични ракети САПСАН, с далекобойност 500 км и радиус на действие до 10 км навлизат през 2023г. на въоръжение в украинската армия. Преди няколко месеца имаше мощни взривове на военна авиобаза в Крим.

182

Анонимен

преди 1 година

До Историяпрестани платения с твоята менте истерия.

181

САЙТЧЕНЦЕ ТПО

преди 1 година

А сателитната на САЩ английска армия къде е, в пъбовете нокаут нали?

fallback