Снимка: БГНЕС
fallback

Финландия и Швеция ще станат "мишени" за Москва, ако се присъединят към НАТО, предупреди руският посланик в Стокхолм, предаде Евро нюз.

След присъединяването им "общата дължина на границите между Русия и НАТО ще се увеличи почти двойно", заяви посланик Виктор Татаринцев.

"Ако на някого все още му се струва, че това по някакъв начин ще подобри сигурността на Европа, бъдете сигурни, че новите членове на враждебния блок ще се превърнат в легитимна мишена за руските ответни мерки, включително такива от военен характер", добави той.

Русия многократно е заплашвала скандинавската двойка, след като през май миналата година, те подадоха оферти за присъединяване към западния военен съюз.

Въпреки че са близки съюзници на НАТО от повече от две десетилетия, двете страни не са официални членове на военния съюз, а общественото мнение е категорично против присъединяването.

Всичко това се промени след нахлуването на Русия в Украйна, когато общественото мнение рязко се промени в полза на присъединяването към НАТО - в един момент надхвърли 80 % във Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, а в Швеция подкрепата достигна две трети, според социологическите проучвания.

Според правилата на НАТО една държава става пълноправен член едва когато всички 30 държави са ратифицирали кандидатурите ѝ.

Сега Финландия очаква Турция да ратифицира кандидатурата си за членство в НАТО - нещо, което президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща да направи.

Що се отнася до Швеция, нейната кандидатура все още е под въпрос. В момента Анкара блокира влизането ѝ, а Унгария отлага ратификацията.

И за двете страни се смята, че изчакват, за да получат политически отстъпки от Стокхолм, а в случая с Унгария - и от ЕС. Турция също се надява да получи изгоден достъп до военни програми от САЩ.

Въпреки това официалните лица в Швеция все още се надяват да се присъединят преди следващата среща на върха на НАТО през юли в Литва.

Но за руския посланик в Стокхолм, който е роден в Херсон в днешна Украйна, Швеция прави "крачка в бездната", като иска да стане член на НАТО.

Критикувайки "прибързаното" ѝ решение без национален референдум, той твърди, че командването на НАТО е "решило да влезе напълно в конфликта", което създава рискове за Швеция.

"В този случай шведите несъмнено ще бъдат въвлечени и изпратени на смърт в името на чужди интереси", пише Татаринцев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

231

ЧИТАТЕЛ

преди 1 година

Русия си мисли , че може да заплашва цял свят. Затъвайки в мизерията си. Страна на роби и промити мозъци.

230

Анализатор

преди 1 година

Ваатенките не спират да бъдат смешни и жалки.Не стига,че буксуват в Украйна вече повече от година,ами и заплащват многократно по-силен противник като НАТО.Това са приказки на уплашени и жалки човечета изпаднали в паника.

229

то се знае

преди 1 година

Както са ви близко ,малко им трябва за ликвидация !

fallback