Снимка: БГНЕС

Русия разкритикува плановете на Киев да изгони духовници от Свето-Успенската Почаевска лавра, наричайки ги последен кръг от религиозна война, съобщава ТАСС.

"Последният кръг от религиозната война на киевския режим в Украйна, разбира се, няма да доведе до нищо добро. Ще има трагични последици", предупреди говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя посочи, че Москва многократно е подчертавала ситуацията с църквите в Украйна. "Говорихме за всички тези тенденции на международни форуми, изпращахме писма и доклади, отделяйки много време за обяснение на нещата, когато църковният разкол все още можеше да бъде предотвратен", оплака се руският дипломат.

Още по темата
През януари на официалната интернет страница на украинското правителство беше публикувана петиция с искане за прекратяване на договора за наем между Почаевската лавра и каноничната Украинска православна църква. Архиепископ Святослав Шевчук, глава на Украинската гръкокатолическа църква, и митрополит Епифаний, предстоятел на разколническата Православна църква на Украйна, вече ясно изразиха амбициите си да изтръгнат контрола над Почаевската лавра, припомня ТАСС.

На 10 март на уебсайта на манастира беше публикувано съобщение за изгонване от изпълняващия длъжността генерален директор на Киево-Печорската лавра - историко-културен резерват, подчинен на Министерството на културата на Украйна, в което се посочва, че монасите, свързани с каноничната Украинска православна църква, трябва да напуснат Свето-Успенската Киево-Печорска лавра до 29 март, когато изтича настоящият договор за наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase