Снимка: Pixabay
fallback

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) направи днес обществено достъпни показатели по държави за здравословно хранене, които показват цената им - включително по групи храни - и броя на хората, които не могат да си ги позволят. Данните служат като напомняне, че дори светът да е постигнал напредък към осигуряването на достатъчно калории за изхранване на населението в света, остава дълъг път напред към устойчивото хранене на всички хора, навсякъде.

Наскоро ФАО направи обстоен анализ на това колко хора всъщност могат да си позволят здравословна диета, която предлага разнообразие от храни, богати на хранителни вещества, в съответствие с диетичните насоки.
Резултатът е стряскащ: милиарди хора по света не могат да си позволят здравословна диета.

Сега показателите, разработени от ФАО с критични данни от изследователи от университета Тъфтс и Световната банка, показват например, че Латинска Америка и Карибите имат най-високите разходи за здравословна диета в сравнение с други региони, при 3,89 долара на човек на ден през 2020 г., следвани от Азия (3,72 долара), Африка (3,46 долара), Северна Америка и Европа (3,19 долара) и Океания (3,07 долара).

Между 2019 г. и 2020 г. Азия стана свидетел на най-голям скок в разходите за здравословна диета (4,0 процента), следвана от Океания (3,6 процента), Латинска Америка и Карибите (3,4 процента), Северна Америка и Европа (3,2 процента) и Африка (2,5 процента).

Почти 3,1 милиарда души не са могли да си позволят здравословна диета през 2020 г. - увеличение от 112 милиона души повече в сравнение с 2019 г., което отразява по-високите разходи за здравословна диета през 2020 г. Това се дължи главно на Азия, където 78 милиона повече хора не са могли да си позволят такава диета, следвана от Африка (25 милиона повече души), и в по-малка степен от Латинска Америка и Карибите и Северна Америка и Европа (съответно с 8 и 1 милион души повече).

В 12 държави, всички от които в Африка, повече от 90 процента от населението не може редовно да си позволи здравословна диета.

Същото важи и за повече от половината население в 53 страни, за които има данни. В 26 държави тази цифра е под 1 процент.

Наборът от индикатори вече е достъпен за преглед и изтегляне от всички в лесния за използване център за данни на ФАО. ФАОСТАТ (FAOSTAT) е най-голямата в света платформа за данни за храните и селското стопанство с около 20 000 индикатора, обхващащи повече от 245 държави и територии.

Изчисляването, мониторингът и докладването на показателите на глобално, регионално и национално ниво относно разходите и достъпността на здравословното хранене вече е институционализирано и ще се актуализира редовно от ФАО. Това осигурява мощен нов показател за проследяване на глобалния напредък към превръщането на здравословните диети в достъпни за всички.

Тези индикатори разчитат на интегриран набор от данни, изчислени на базата на променливи, включително цените на дребно на наличните на местно ниво храни и хранителни насоки, базирани на храните, моделите на разпределение на доходите на домакинствата в страната и формулите, необходими за установяване на паритетите на покупателната способност.

"Слагането на край на глада, продоволствената несигурност и недохранването във всичките им форми (включително недохранване, дефицит на микроелементи, наднормено тегло и затлъстяване) е нещо повече от осигуряване на достатъчно храна за оцеляване: това, което хората ядат, също трябва да бъде питателно", каза Дейвид Лаборд, директор от отдела по икономика на хранително-вкусовата промишленост на ФАО. Според него все пак ключова пречка е високата цена на питателните храни и ниската достъпност на здравословните диети за огромен брой хора по света.

"Проследяването на разходите и достъпността на здравословните диети е стъпка към признаване на необходимостта да се храни, а не просто да се изхранва света", посочи директорът на ФАО по храните и храненето Линет Нойфелд. По думите ѝ тази нова методология също така ни предоставя отправна точка за генериране на местно подходящи доказателства за насочване на политики и програми, за да "направим здравословните диети достъпни за всички хора по всяко време".

Тази инициатива на ФАО е част от по-голям набор от дейности, които ще допринесат за постигането на една от четирите цели на организацията в рамките на нейната стратегическа рамка за периода 2022-31 г. - по-добро хранене.
"Измерването и систематичното наблюдение на разходите и достъпността на здравословните диети, както и постигането на напредък към осигуряване на достъпност на здравословните диети е от първостепенно значение и е спешно необходимо", коментира Хосе Розеро Монкайо, директор на отдела за статистика на ФАО.
Как работи

ФАО изчислява осем показателя за разходите и достъпността.

Здравословната диета осигурява не само адекватни калории, но и правилните видове богати на хранителни вещества храни от различни групи, както се препоръчва от диетичните насоки. Референтната диета се изчислява въз основа на "представителен" възрастен, който консумира 2330 килокалории на ден – подход, който обикновено се използва за диетични насоки, базирани на храни. Най-евтините местни храни, с препоръчителни размери на порции от шест групи храни (основни храни, зеленчуци, плодове, храни от животински произход, бобови растения, ядки и семена, масла и мазнини) съставляват референтната здравословна диета.

Потребителските цени на тези храни са получени от Програмата за международно сравнение (ICP) на Световната банка и се актуализират с помощта на национални индекси на потребителските цени на храните. За международни сравнения цените се конвертират в международни долари, като се използват обменните курсове на паритета на покупките и разпределението на националния доход. Прагът на достъпност се определя като 52 процента от средните разходи на домакинството.

Наличието на тези показатели на глобално, регионално и национално ниво сега създава основа за повишена отчетност, като се използват навременни данни за цените на дребно на питателни хранителни продукти във всички страни по света. Бъдещата работа ще ускори актуализациите на ценовите данни.

Тази инициатива е част от по-широкия ангажимент, който ФАО има за събиране на доказателства, за да съветва страните относно техните храни и хранителни политики. Организацията насърчава своите членове и всички заинтересовани страни да разширят изчисляването и отчитането на тези показатели на поднационално ниво, като по този начин допринасят за преследването на по-специализирани политики и програми, които да имат по-голямо въздействие на място. ФАО и правителството на Пакистан вече работят върху такъв подход.

Следващият доклад за състоянието на продоволствената сигурност и изхранването в света ще бъде пуснат през юли 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 1 година

Ами бичете еко таксо ...

83

222

преди 1 година

Почвите са тотално унищожени от химия ползвана в интензивното земеделие. Те са практически мъртви.Целта е да се произведат тонове боклучава храна за супермаркетното изобилие, която после се изхвърля. От горите да направим талашитени плоскости за мебели, които. ще изхвърляме на 3 години.За пластмасите с които се обичаме и в които стои водата и храната ни няма смисъл да говорим.И колко фалшиво тези които наложиха този унищожителна консуматорския глобализъм да се правят на загрижени.

82

Анонимен

преди 1 година

Гледайте си живота, раждайте деца, храна има за всички, ако обработват земята и садят и гледат животни, и възобновяват изсечените гори. Земята е рай за всички. Сегашното население може да се изхрани само от Австралия, но има и Европа и Азия и Африка и двете Америки.

fallback