Снимка: БГНЕС

На стадион "Лужники" в Москва се проведе митинг-концерт в подкрепа на войната "Слава на защитниците на отечеството", в който участват Шаман, Лепс, Газманов, Путин и други. Кореспондент на независимата руска медия "Важни истории" проведе разговари с част от публиката.

"Смешно е изобщо да гледаш на президента на САЩ"

Олга, 50 г., учителка по география

Аз съм учителка, преподавам география в училище. Сега, слава Богу, започнаха образователни уроци за деца. Не забравям да преподавам "Говорим за важните неща" - и то не само в предвидените часове, а през цялото време се опитвам да обясня на децата, че е не просто нормално, а естествено да обичаш родината си, да се бориш за нея.

Разбрах за концерта и дойдох да подкрепя президента. Обикновено слушам всички наши съветски и руски изпълнители. Много харесвам Газманов, Любе - предимно патриотични неща. Шаман е страхотен. Той е млад, талантлив, подкрепя патриотизма - и младите хора го подкрепят, а това е най-хубавото. А Пугачова вече не я слушам. Израснах, слушайки нейните песни, пеех с майка ми на празничната трапеза - и без трапеза. Но както тя плюе по нас, така и ние плюем по нея, какво друго да кажа?

Виждам сборни пунктове за мобилизираните - нося лекарства, продукти: задушено месо, елда. Много от моите приятели са заминали в чужбина като доброволци - едни са били призовани в армията, а други са били призовани - и не са отишли в Казахстан, след като са били призовани. Те са роднини, семейни приятели. Те се справят добре, казват: "Не се притеснявайте за нас, ние непременно ще победим".

За мен победата е преди всичко уважение към нашия народ. Това е нашият Донбас. Тя е отсъствие на НАТО като структура. Това, което хората в Украйна или в Америка мислят за нас сега, няма никакво значение за нас. Украйна беше продадена от своето правителство, нищо не може да се очаква от един клоун и артист.

Смешно е да гледаш президента на САЩ. Най-интересното е, че той пристигна в Киев, привидно в страна, в която се води война, с минимална охрана и се разхождаше свободно по площада със Зеленски. А в Полша той изнесе представление зад бронирано стъкло. Той се страхува от нещо, сигурно изпитва някаква вина. Мисля, че Байдън е поискал разрешение от Владимир Владимирович да дойде в Украйна - и по кое време. За Путин това е жест на добра воля. Като гледам президента, изобщо не виждам агресия, насочена към други държави. Той е много снизходителен. Ние, обикновените хора, бихме подкрепили дори една много по-агресивна политика. Но нашият президент е мек, мъдър човек. Ако не бяхме влезли, щяха да ни бомбардират. Всичко щеше да е на наша територия.

Моите роднини от Украйна подкрепят Русия, но не че чакат тя да дойде при тях - никой не чака военни действия, никой не иска снаряди да летят в дома му. На 24-ти февруари първото обаждане беше: "Вярно ли е? Те ни казват, че Русия е нападнала?" Русия не е нападала. Русия реши да отмъсти за осемте години в Донбас. А сега в Лвов се възмущават, че почти ги принуждават да говорят на полски. Половината от държавните служби са заети от поляци.

Украинците са хора, способни да се адаптират към всичко. Спомняме си снимките от времето на Великата отечествена война, когато посрещаха нацистите с рушвети и хляб, и помним как след войната прославяха Съветския съюз. А после там на власт дойдоха политици като Кравчук, Кучма и така започна всичко.

За моите роднини от Украйна е изненадващо, че младите хора растат, подражавайки на нацизма, фашизма. За никого не е тайна, че навремето те маршируваха с факли из градовете, със знамена "Москалите на нож". Моите роднини, разбира се, не са участвали в това, но са виждали как се случва. Но това не е мнозинството от хората, а агресивните младежи. В края на краищата през 90-те години също имахме ултрадясно движение, което рисуваше свастики върху себе си. За щастие, правителството се опомни навреме и забрани всичко това. Познавам хора от това движение, които получиха истински присъди. Слава Богу, в нашата страна то спря, но не и в тяхната, и се превърна в геноцид.

"Не знам много по политическите въпроси"

Евгения, 22 г., студентка и стажант-маркетолог

Провеждам стаж в Technopolis Moscow. Поканиха ни на концерт, много се радвам, че съм тук. Има 300 души от нашата организация, които идват сега. За съжаление не съм виждала програмата на концерта, знам само за Владимир Владимирович, така че ми е интересно да чуя какво ще каже.

Изпълнителите, които са си тръгнали, са в моя плейлист, но не искам да ги обсъждам, чужди агенти и така нататък. Все още имам Б-2 - те чужди агенти ли са?

Всъщност не съм усетила началото на войната, само напускането на някои марки - тъй като съм маркетолог, това е важно за мен. Преди ходех в Европа за някакво естетическо удоволствие. Но сега планирам да отида в Далечния изток, да видя планините, така че обмислям да отпътувам от Русия. Там има много възможности за развитие на нови марки, по принцип пазарът се обновява, това е много интересно за мен.

Още по темата
Имам неутрално отношение към това, което се случва [войната]. Тъй като живея в Русия, вероятно я подкрепям. От моите приятели никой не е бил мобилизиран, в обкръжението ми няма наборни войници, така че дори не съм се замисляла за това, но като цяло се надявам, че няма да бъдат призовани, защото много се страхувам за моите роднини.

Предполагам, че когато всички наши мобилизирани момчета се върнат, ще има победа. Къде трябва да отидат, за да се върнат? Аз не съм много запозната с политическите въпроси.

"Аз съм против гейовете и всичко това ни се налага"

Иван, 30 г., електротехник

Аз съм електротехник в частна организация, помолих да взема почивка от работа, за да дойда на концерта. Получаваме заплащане на парче, а в момента не съм много натоварен на обекта, така че мога да си го позволя. Не съм единственият, идват и други, както и нашият ръководител.

На работа събирахме пари за мобилизираните - преведох аз и всеки път, когато се провежда нещо подобно, го подкрепям. Имам момчета [приятели] на фронта - седем от тях. Те сами отидоха: трима военни, четирима доброволци. Просто всички сме в близък контакт, военните отидоха, другите ги последваха. А аз не отидох, не беше за мен, мога честно да ви кажа.

Хората живеят по селата: кокошка се убива и се яде, но аз не мога да убивам, не мога да посегна на живо същество. А там има хора - каквито и да са, но хора.

Но аз подкрепям идеята. Ние се борим за традиционните ценности. Аз съм против педерастията, а това е, което ни се налага от Запада.

Победата е, когато няма война. Това също е една от нашите цели. Да няма нация, държава, никой да не бъде ощетен и всички да живеят в мир. Това е победата. Пълна и абсолютна победа.

Ако ме призоват, ще се бия, въпреки че не съм в състояние да го направя и, честно казано, се страхувам. Но няма да избягам никъде - майка ми е тук, ще я оставя ли? Малко ме интересува военната тема: там, където са сега, не трябва да бъдат, оттам ни достига.

"Не можете да обвинявате Путин, Зеленски или Байдън"


Артьом, 22 г., геодезист

Настояваше се да се явя, не можех да откажа. Излагаха аргументи, за да дойда. А какви бяха те - няма да кажа.

Благодаря на Шаман, че ни каза каква е неговата националност. Ние не знаехме, а когато той ни каза, че е руснак, стана любимец на държавата. Сега решихме, че идеологията трябва да е чисто патриотична, славянска; трябва да ценим връзката си.

Преди имахме капиталистическа идеология, но тя ни беше наложена. Смятам, че трябва да научим историята: не само руската, но и световната. Това е основата, която ще ни попречи да повторим грешките от миналото.

В епохата на интернет има толкова много фалшификати, че е трудно да се различи истината. Като цяло отношението ми към случващото се е еднозначно: нито Путин, нито Зеленски, нито Байдън могат да бъдат обвинявани. От моя гледна точка на историческия процес трябва да се обвинява капитализмът. Той е нещото, което винаги води до война, защото войната е най-печелившата бизнес инвестиция във всички времена. Не искам да кажа, че американците са главното зло, но те са капиталистическият хегемон. И както се случва, те направиха най-много пари от Втората световна война. И оттогава са разработили основната формула за водене на война: идват в друга държава, прецакват всичко, без да анексират никаква територия, защото не е изгодно, напускат, налагайки своите условия, и продължават да живеят добре благодарение на това.

В цялата тази история, тази голяма политика, обикновените хора, които отиват там, без винаги да разбират защо, са последната инстанция. И това е голям срам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase