Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че руските сили трябва да превземат стратегическия украински град Бахмут, за да продължат военната си кампания, но че срещат ожесточена съпротива от страна на Украйна.

В рядко срещано интервю, публикувано в петък пред руски военен кореспондент, Пригожин заяви, че Русия трябва да определи ясни цели в почти едногодишната си война срещу Украйна, а именно да установи твърдо присъствието си в Източна Украйна или да продължи напред, за да завладее по-голяма част от страната. Според него пълното завземане на Бахмут е от ключово значение за тези планове, предаде "Ройтерс".

"Бахмут е необходим, за да могат нашите войски да действат удобно", каза Пригожин.

"Защо я наричат месомелачка? Защото украинската армия изпраща все повече и повече подразделения".

Наемниците на Вагнер, много от които са призовани от затворите в Русия, изиграха голяма роля във войната в Украйна, особено миналия месец, когато превзеха град Соледар, близо до Бахмут - градът, който издържа месеци на сражения и бомбардировки и е известен и на двете страни като "месомелачката".

"Вероятно е твърде рано да се каже, че сме близо", каза началникът на 'Вагнер' за превземането на Бахмут.

"Има много пътища навън и по-малко пътища навътре. Украинските войски са добре обучени, и като всеки голям град е невъзможно да го превземем откъм главата. Ние се справяме много добре", добави той.

"Първо трябва тихо да превземем Артьомовск, а след това ще можем да кажем на висок глас, че сме го превзели", добави той, наричайки Бахмут с името от съветската епоха, използвано от Москва.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че силите на "Вагнер" изглежда са напреднали от вторник на 2 до 3 км северно от Бахмут - бърз напредък в битка, в която фронтовите линии почти не са се движили от месеци. То заяви, че бойците на "Вагнер" вече заплашват главния западен път за достъп до Бахмут, въпреки че украински военен анализатор заяви, че доставките все още преминават през него.

Британското министерство съобщи също, че руските сили са постигнали известен напредък в близост до Вухледар - украински бастион, който е бил свързващо звено между южния и източния фронт. Но добави, че ограничените руски успехи там вероятно са били на висока цена, включително поне 30 бронирани машини, изоставени при едно неуспешно нападение.

Пригожин заяви също, че боевете за превземането на Соледар, предприети след неуспеха при превземането на Бахмут, са сравними с шестмесечните сражения, необходими на съветската армия, за да превземе Сталинград по време на Втората световна война. Пригожин остро критикува неуспехите на редовната руска армия в настъплението ѝ в Украйна и влезе в публичен спор с кремълските командири, когато заяви, че битката за Соледар е водена изключително от неговите сили "Вагнер", след като редовната армия е извоювала победата.

Още по темата
В коментарите си, очевидно насочени към руското отбранително ведомство, през януари Пригожин се оплаква от "вътрешни борби, корупция, бюрокрация и чиновници, които искат да останат на постовете си", както и от това, което нарича постоянни опити да се "открадне победата" от Вагнер.

През януари Съединените щати официално определиха групата "Вагнер" като "транснационална престъпна организация", а Европейският съюз обвини силите на "Вагнер" в нарушаване на правата на човека, включително в изтезания и извънсъдебни убийства в Украйна, Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан и Мозамбик.

Военният анализатор Олех Жданов заяви, че ситуацията около Бахмут вероятно остава най-трудната, с която се сблъскват украинските сили, тъй като Русия разполага все повече наборни войници, които да окупират града.

"Районът южно от Бахмут е много труден сектор", каза Жданов в онлайн интервю.

"А самият град остава най-горещата точка на фронта в момента", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase