Снимка: архив, БГНЕС

Руският Следствен комитет обяви, че разследва възможна употреба на химически оръжия от страна на украинската армия близо до градовете Соледар и Бахмут в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Украинските въоръжени сили казаха, че никога не са употребявали химически оръжия, и обвиниха Русия, че разпространява дезинформация.

Следственият комитет на Руската федерация спомена за дронове с химически оръжия. Той  обаче не представи доказателства в подкрепа на своите твърдения, отбелязва Ройтерс.

"Военнослужещи от въоръжените сили на Русия са изпитали влошаване на здравословното си състояние и характерни симптоми на отравяне", заяви комитетът. Той не даде подробности, включително за какво вещество може да става въпрос.

Украинските въоръжени сили казаха, че се придържат към законите на войната.

"Обвиненията от страна на врага за употребата на химически оръжия от подразделения на въоръжените сили на Украйна са фалшиви", пише в тяхно изявление. В текста се подчертава, че Украйна никога не е използвала такива оръжия "където и да било… когато и да било".

Украинските въоръжени сили на свой ред обвиниха Русия, че използва "забранени боеприпаси с фосфор и хлорпикрин" и е превърнала дезинформацията в оръжие.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Коментари Напиши коментар

94

Анонимен

преди 1 месец

Да не би лайнарете да представиха доказателства за химически оръжия в Ирак през 90-та?

93

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 90То добре идва стария модел на Леопард. Но има ли муниции за него? За американските разбрахме. До края на годината, евентуално. Нови, защото ще бъдат с друг състав на бронята, за да не попадне американската технология в руснаците. Леко"олекотени". Казаха Ви го. Толкова се дава от НАТО, че последния руснак да убие последния украинец. С чужда плът и кръв постигане на американските интереси.

92

Боби

преди 1 месец

До r3v0lv3r - понеже не знаеш... Съвременните Атомни и Водородни бомби ползват Плутоний като взривно вещество. След това се ползва принцип а на ИМПЛОЗИЯТА за да се предизвика ядрен взрив. Е една такава бомба има годност 20 години ЗАРАДИ ФИЗИЧЕСКО/ХИМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ след това се рециклира. Рециклирането е много по-евтин процес от колкото създаване от нула(руда) нова бомба. Всички го практикуват от атомните страни.