Снимка: БГНЕС
fallback

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да "говори с Русия" въпреки критиките, които си навлече по въпроса. Едновременно с това той призова Китай да осъди "империалистичната война" в Украйна, предаде Франс прес.

Oще по темата
"Всички наши страни трябва да отстояват една позиция - тази на зачитането на суверенитета и на териториалната цялост... независимо какви приятелства или съюзи поддържат", каза Макрон на прием в Елисейския дворец по случай Нова година по лунния календар. Той добави, че макар да е упрекван, че говори с Русия, ще продължи този диалог.

Макрон е един от малцината западни лидери, продължаващи да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва АФП.

Той попита реторично как би могъл да бъде запазен един свободен и стабилен световен ред, "ако си затваряме очите пред една империалистична война". АФП определя тези негови думи пред аудитория от бизнесмени, културни дейци и университетски преподаватели, свързани с Азия, като намек към Китай.

Пекин и Москва се представят като геополитическа противотежест на Запада, воден от Вашингтон. Подложена на санкции след инвазията си в Украйна, Русия се стреми да засили своите връзки с Китай, който от своя страна не осъди изрично войната.

По-рано снощи френският президент и иракският премиер Мохамед Шия ас Судани обявиха укрепване на двустранното сътрудничество, по-конкретно в ключов сектор като енергетиката. Вчера Судани се срещна с представители на големи френски компании, след като в четвъртък подписа с Макрон "договор за стратегическо партньорство".

Ирак е богат на петрол и газ и би могъл да компенсира Русия като доставчик за Европа.
(БТА, Николай Станоев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Да си припомним

преди 1 година

Канцлерът на Прусия и обединител на Германия Ото фон Бисмарк е казал: Най-добрата политика е честната политика. За съжаление неговите наследници в западно Европейската политика забравиха за това. Меркел като канцлер на Германия и Оланд като президент на Франция подписаха Минските съглашения с президентите на Русия и Украйна - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас. Това беше пътят към мира. Но си признаха че не са мислели да ги спазват.

20

Малко за политика

преди 1 година

"Всички наши страни трябва да отстояват една позиция - тази на зачитането на суверенитета и на териториалната цялост... независимо какви приятелства или съюзи поддържат". Звучи добре, но едно приказвате, друго вършите. Защо не направихте същото за Сърбия. НАТО води война до самата ни граница за да отдели Косово от Сърбия. Къде тогава беше зачитането на суверенитета и териториалната цялост?

19

БГ

преди 1 година

Затова съсипаха Либия, заради петрола основно. А бабин Макрончо ще говори с Москва, ако му вдигнат телефона. Щото май не му вдигат, откакто за ъж разговор на 4 очи беше напълнил стаята с бурналисти, без Путин да знае.

fallback