Снимка: БГНЕС

Инвазията на Русия в Украйна навлиза в 11-тия си месец, но според американски и украински официални лица, Москва има сериозни проблеми. Пред CNN те твърдят, че артилерийският огън на Русия е намалял драстично от най-високото си ниво от времето на войната, на някои места с цели 75%.

Официалните лица все още нямат ясно или еднозначно обяснение. Русия може да ограничи артилерийските обстрели поради ниските доставки или може да е част от по-широка преоценка на тактиката в лицето на успешните украински нападения.

Така или иначе, поразителният спад на артилерийския огън е още едно доказателство за все по-слабата позиция на Русия на бойното поле почти година след нейното нахлуване, твърдят американски и украински служители пред CNN. Това идва и в момент, когато Украйна се радва на повишена военна подкрепа от своите западни съюзници, като САЩ и Германия обявиха миналата седмица, че ще предоставят на украинските сили за първи път бойни бронирани машини, както и друга ракетна батарея Patriot Defencе.

Междувременно руският президент Владимир Путин очевидно се опитва да укрепи вътрешнополитическа подкрепа, смятат служители на американското разузнаване, за война, която той първоначално би описал само като ограничена "специална военна операция".

Американски служители смятат, че 36-часовото прекратяване на огъня, което Путин нареди в Украйна миналата седмица, за да позволи празнуването на православната Коледа, е опит за угодничество на голямото християнско население на Русия, твърдят пред CNN двама души, запознати с разузнаването, както и възможност за Путин да обвиняват украинците, че са го нарушили и ги рисуват като еретични езичници.

"Кофата става все по-малка"

Голяма част от вътрешната опозиция, с която се сблъскаха Путин и неговите генерали по отношение на воденето на войната, идва от един от най-близките съюзници на руския лидер - Евгений Пригожин, ръководителят на наемническата организация "Вагнер". Пригожин се оплака, че руското министерство на отбраната е провалило военните усилия и че "Вагнер" трябва да получи повече оборудване, правомощия и автономия за извършване на операции в Украйна.

Но и  Пригожин е загубил хиляди бойци в Украйна само през последните два месеца, твърди високопоставен американски служител.

Русия претърпя нов неуспех по-рано този месец, когато украинските сили удариха оръжеен склад в Макеевка в Източна Украйна, унищожавайки още руски доставки и убивайки десетки руски войници, разположени наблизо. Ударът също повдигна въпроси сред видни руски военни блогъри относно основната компетентност на руското военно командване, което очевидно е решило да разположи стотици руски войници до очевидна украинска цел.

"Може би този единствен удар е капка в кофата, но кофата става все по-малка", казва служител на отбраната на САЩ, имайки предвид намаляващите запаси на руснаците.

40-годишни снаряди

Към днешна дата въпросите относно запасите от оръжия на Русия са фокусирани предимно върху техните прецизни боеприпаси, като крилати ракети и балистични ракети. Но американски служители казват, че драстично намаленият им темп на артилерийски огън може да означава, че продължителната и брутална битка е имала значителен ефект и върху доставките на Русия на конвенционални оръжия.

Миналия месец високопоставен американски военен служител каза, че Русия е трябвало да прибегне до 40-годишни артилерийски снаряди, тъй като доставките на нови амуниции са намалели. За САЩ използването на влошени боеприпаси, както и обхватът на Кремъл в страни като Северна Корея и Иран, е знак за намалените запаси от оръжия на Русия.

Разпределението на боеприпасите и по-ниската скорострелност изглежда са отклонение от руската военна доктрина, която традиционно призовава за тежко бомбардиране на целева зона с масивен артилерийски и ракетен огън. Тази стратегия се разигра в градове като Мариупол и Мелитопол, докато руските сили използваха наказателните удари, за да стимулират бавно, брутално настъпление в Украйна.

Длъжностни лица казаха, че промяната на стратегията може да е дело на наскоро назначения руски командир на театъра генерал Сергей Суровикин, който според САЩ е по-компетентен от своите предшественици.

Украйна нямаше друг избор, освен да ограничи своите боеприпаси от началото на войната. Украинските войски бързо изгориха собствените си доставки на 152 мм боеприпаси от съветската епоха, когато избухна конфликтът, и докато САЩ и техните съюзници предоставиха стотици хиляди патрони и 155 мм боеприпаси, дори и това снабдяване е имало своите граници.

В резултат на това Украйна изстрелва средно около 4000-7000 артилерийски изстрела на ден – много по-малко от Русия.

"Сега изглежда нелепо"

Намаляващата скорострелност на руснаците не е линейна, отбеляза един служител на отбраната на САЩ, и има дни, когато руснаците все още стрелят с много повече артилерийски изстрели – особено около източните украински градове Бахмут и Кремина, както и някои близо до Херсон на юг .

Американски и украински официални лица предлагат много различни оценки за руския огън, като американски служители казаха, че скоростта е спаднала от 20 000 изстрела на ден до около 5 000 на ден средно. Украйна изчислява, че процентът е спаднал от 60 000 на 20 000 на ден.

Но и двете оценки сочат подобна низходяща тенденция.

Въпреки че Русия все още разполага с повече артилерийски боеприпаси, отколкото Украйна, ранните оценки на САЩ значително надценяваха количеството, с което Русия разполагаше, казва американски военен служител, и подценяваха колко добре биха се справили украинците при удари по руски логистични обекти.

Сега изглежда, че Русия е съсредоточена повече върху укрепването на своите отбранителни укрепления, особено в централната част на Запорожие, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство в редовната си разузнавателна актуализация в неделя. Движенията показват, че Москва е загрижена за потенциална украинска офанзива там или в Луганск, твърдят от министерството.

"Голям украински пробив в Запорожие би поставил под сериозно предизвикателство жизнеспособността на руския "сухопътен мост", свързващ Ростовска област на Русия и Крим", каза министерството, докато украинският успех в Луганск би "подкопал твърдяната военна цел на Русия за "освобождаване" на Донбас. "

Контраофанзивите на Украйна миналата есен, насочени към Херсон на юг и Харков на север, доведоха до унизителни поражения за Русия – и бяха подпомогнати изключително много от сложни западни оръжия като ракетни установки HIMARS, артилерийски системи "Гаубица" и противовъздушни ракети Stinger, с които САЩ разполагаха преди не желаеше да предостави.

"Фактът е, че ние се самовъзпираме вече повече от година", каза генерал-лейтенант от армията в оставка Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа и на Съюзното сухопътно командване на НАТО и в момента старши съветник по правата на човека Първо. "Имаше толкова много безпокойство относно възможността за ескалация на Русия – имам предвид, че преди десет месеца имаше загриженост относно предоставянето на "Стингърс"… очевидно това е нелепо и сега изглежда нелепо."

Войната на Русия с бюрокрацията

Напрежението между служители на отбраната на Кремъл и лидерите на групата "Вагнер" също нараства на фона на публичните оплаквания от страна на наемниците, че оборудването им е на изчерпване и съобщенията, че техният лидер Пригожин иска да поеме контрола над доходоносните солни мини близо до Бахмут.

Във видео, пуснато в руските държавни медии, бойците от групата "Вагнер" се оплакват, че са на изчерпване на бойни машини, артилерийски снаряди и боеприпаси, което ограничава способността им да завладеят Бахмут – за недостигът Пригожин обвинява "вътрешната бюрокрация и корупцията".

"Тази година ще спечелим! Но първо ще победим нашата вътрешна бюрокрация и корупция", казва той в клипа. "След като победим вътрешната си бюрокрация и корупцията, тогава ще победим украинците и НАТО, а след това и целия свят. Проблемът сега е, че бюрократите и тези, които се занимават с корупция, няма да ни слушат сега, защото за Нова година всички пият шампанско.

Амбициите на Пригожин обаче не се ограничават до по-голяма политическа власт, смятат САЩ. Има също индикации, че той иска да поеме контрола върху доходоносните сол и гипс от мините близо до Бахмут, казва високопоставен служител на администрацията пред CNN.

"Това е в съответствие с начина на действие на "Вагнер" в Африка, където военните дейности на групата често функционират ръка за ръка с контрола върху минните активи", обяснява служителят, добавяйки, че САЩ вярват, че тези парични стимули карат Пригожин и "манията" на Русия да вземат Бахмут.

Служителят тъврди още, че "Вагнер" е претърпяла тежки загуби в операциите си близо до Бахмут от края на ноември.

"От своята сила от близо 50 000 наемници (включително 40 000 осъдени), компанията е издържала над 4 100 убити и 10 000 ранени, включително над 1 000 убити между края на N ноември и началото на декември край Бахмут", казва служителят, добавяйки, че около 90% от убитите са били затворници.

Официалният представител каза, че Русия "не може да понесе такива загуби".

"Ако Русия в крайна сметка превземе Бахмут, Русия със сигурност ще характеризира това, подвеждащо, като "голяма победа", добавя служителят. "Но ние знаем, че това не е така. Ако цената на всеки 100 квадратни км от Украйна е хиляди руснаци за седем месеца, това е определението за Пирова победа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase