Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин присъства сам на празнична служба в катедралата в Кремъл и не се присъедини към другите поклонници на публично тържество, съобщи Ройтерс.

Още по темата
Руската информационна агенция РИА съобщи, че за първи път от години насам Путин е отбелязал Бъдни вечер в Москва, а не в региона около столицата. Държавната телевизия показа на живо как Путин се прекръства няколко пъти, докато тече службата.

Путин, облечен със синьо яке и бяло поло, беше единственият богомолец на службата.

Руската православна църква подкрепя войната в Украйна, припомня Ройтерс. Московският патриарх Кирил в четвъртък призова двете страни да спазват 36-часовото коледно примирие, което Путин обяви.

В службата снощи патриарх Кирил отправи критика срещу Украйна за действията ѝ срещу клон на православната църква, която има дългогодишни връзки с Москва. Службата за сигурност на Украйна претърси имоти, собственост на църквата и миналия месец обвини висш духовник, че е участвал в антиукраинска дейност, като подкрепя руската политика.

"Нека се молим за нашите братя и сестри и да вярваме, че един ден тези дяволски изкушения ще отминат", каза Кирил, като говори за "жалки опити" на Киев да унищожи църквата в Украйна.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase