Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати не съжаляват за масовите жертви на руски войници при украинската атака над Макеевка, заяви Белият дом.

Новогодишната атака удари сграда в окупирания източноукраински град Макеевка, която е била използвана като казарма. Русия официално призна, че е имало 89 смъртни случая - необичайно голям брой - докато военните на Украйна изчисляват, че са загинали близо 400 войници.

След обвинения на Русия относно използването на доставено от САЩ оръжие от украинските защитници, включително при удара в Макеевка, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че Русия е виновна.

Няма "никакво съжаление от страна на администрацията. Това е война. Те (украинците) са били нападнати и те отвръщат на удара и се защитават", каза Кърби. „Руските войници на тяхна територия са легитимни цели за украинските военни, точка.“

Още по темата

Кирби не даде оценка на жертвите при нападението, за което всички страни са съгласни, че е било необичайно фатално, дори по кървавите стандарти на вече повече от 10-месечната руска инвазия.

„Няма да навлизам в броя на жертвите. Това е война. И в момента е в особено кървав етап“, каза той.

Кърби също отказа да коментира ролята в атаката на РСЗО HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

„Ние сме и ще продължим да им предоставяме видовете системи и помощ, от които се нуждаят, за да се защитят. И да, това включваше HIMARS в миналото и може да включва още HIMARS в бъдеще“, каза Кърби. „Нека бъдем наистина кристално ясни. Това е война на Русия срещу Украйна“, каза Кърби.

Той отхвърли като "пълни глупости" твърденията на президента Владимир Путин, че войната на Русия наистина е срещу Съединените щати, срещу Запада като цяло или е „екзистенциална“ заплаха.

„Тук става въпрос за руска инвазия в Украйна. И Русия е тази, която я започна. Русия е тази, която избива украинския народ“, каза Кърби. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase