Снимка: БГНЕС
fallback

Русия е постигнала значителен напредък към "демилитаризиране" на Украйна. Това бе една от целите, които президентът Владимир Путин обяви, когато започна войната си срещу Киев преди 10 месеца, съобщава Ройтерс.

На брифинг пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че отбранителният потенциал на Украйна е близо до нула. Може да се каже, че има значителен напредък към демилитаризацията, добави той.

Собственият отбранителен потенциал на Украйна, нейният военно-промишлен комплекс, беше сериозно повреден от руските ракетни удари. Но Западът наля оръжия за десетки милиарди долари в Украйна, а президентът на САЩ Джо Байдън обеща американска система за противовъздушна отбрана Patriot.

Руският президент Владимир Путин определи системата Patriot като "доста стара" и посочи, че Русия ще се адаптира към нея.

Oще по темата
След като претърпя поредица от поражения в това, което Москва нарича своята "специална военна операция", Русия търси победа на бойното поле в Източна Украйна, където нейните сили се опитват да превземат малкия град Бахмут от месеци.

Байдън, заяви, че е готов да разговаря с Путин, ако руският лидер е сериозен в намерението си да намери начин за прекратяване на войната. Путин от своя страна каза, че иска да сложи край на войната възможно най-скоро и че това ще трябва да стане с дипломатически средства. САЩ посочва обаче, че той не е показал абсолютно нулеви признаци, че е готов да преговаря.

Песков каза, че Русия не е знаела за украинския мирен план, който Wall Street Journal съобщи, че Киев се готви да предложи през февруари. По думите му украинският президент Володимир Зеленски досега е пренебрегвал реалностите на ситуацията - позоваване на прокламираното от Русия присъединяване на четири частично окупирани украински региона, ход, който Киев и Западът отхвърлиха като незаконен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 1 година

До колегата относно Лвов искам да уточня че в Украйна може да има полски региони но Лвов не е най типичен пример. Дори под полско управление Лвов е имал руски управител на полски воевода руски !

96

Анонимен

преди 1 година

Множество сорросоидни мнения подкрепени с множество техни си лайкове.

95

Мунчо Путинкин

преди 1 година

Русия е постигнала значителен напредък към "демилитаризиране" на Украйна. Това бе една от целите, които президентът Владимир Путин обявиНаправо ги обезоръжиха тотално Они им дадоа 50 милиарда USD в оръжие. Вчера гласуваха да им дадат още 50 000 000 000 Той Кремлинския говорител си дърдори, като да не се е случило. Вярваме на Кремъл. Няма две мнения! :D

fallback