Снимка: БГНЕС
fallback

Русия обвини Япония в четвъртък, че се отказва от водената с десетилетия пацифистка политика и предприема "необуздана милитаризация", в отговор на отбранителния план на стойност 320 милиарда долара, обявен от премиера Фумио Кишида миналата седмица, предава Ройтерс.

"Може ясно да се види, че Токио е поел по пътя на безпрецедентно натрупване на военна мощ, включително придобиването на ударен потенциал", се казва в изявление на руското външно министерство.

Планът на Кишида предвижда удвояване разходите за отбрана до около 2% от брутния вътрешен продукт за пет години и ще постави Япония на трето място в света по военен бюджет след Съединените щати и Китай.

Той отразява загрижеността на Япония, че инвазията на Русия в Украйна създава прецедент, който ще насърчи Китай да атакува Тайван.

Oще по темата
"Това е откровено отхвърляне от администрацията на Кишида на мирното развитие на страната, упорито декларирано от предишни поколения политици, и връщане към релсите на необузданата милитаризация", се казва в руското изявление.

Русия заяви, че подобен ход "неизбежно ще провокира нови предизвикателства пред сигурността и ще доведе до увеличаване на напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион".

Отношенията между Токио и Москва от десетилетия са засенчени от неразрешен спор за Южните Курилски острови, завзети от съветските войски от Япония в края на Втората световна война.

Отношенията между двете страни се сринаха още повече, след като Русия нахлу в Украйна през февруари, което накара Япония да се присъедини към своите партньори от Групата на седемте (Г-7) в налагането на санкции на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 1 година

Нали искаха многополюсен свят. Сега щ'о реват

65

anonimen

преди 1 година

До Анонимен: Те щото са бойци, затова ли губят всички войни и стават роби на победителите ? Или ти просто живееш в алтернативна вселена ? Иначе е ясно - нито японците, нито германците са бойци по рождение, но ти по рождение не си умен, ха-ха-ха. Япония и Германия са окупирани и слаби държави които Русия и Китай могат да млатят както си поискат. Ти това го знаеш, ама те боли да си го признаеш.

64

Анонимен

преди 1 година

До Крим не е рускиНикой нищо няма да си вземе. Арктика винаги е била руска. Що се отнася до т нар японски острови, били са японски сега вече не са. Ако с е разсъждава така Израел да вземе да върне териториите си на арабите щото били преди това техни., или Пакистан да стане отново индийска територия. Ако някой се готви за война никой няма да прокопса. Който сади ветрове жъне бури.

fallback