Снимка: БГНЕС

Направих доста снимки на телефона си, когато бях в Украйна тази година, но тази ми хрумна, докато ги преглеждах. Тук е Данте - италианският поет, философ и писател - с мраморната си глава, която стърчи от чувалите с пясък. Намира се в парка на хълма Владимир в центъра на Киев, пише журналистът на "Би Би Сй" Клайв Майри* за в. "Гардиън".

Това не е просто впечатляващ образ. Данте е предвестник на Ренесанса; той е символ на културата и науката. А това е обратното на войната, която е регресия към мрачните времена. Това е, което се налага на Украйна и Киев - и така Данте се оказва задушен от чували с пясък. Разбира се, човек се сеща и за "Божествена комедия" и за седмия кръг на ада, който е насилието. Точно това изтърпява народът на Украйна: един съвременен кръг на ада.

Фактът, че Данте е трябвало да бъде покрит с чували с пясък, казва всичко - руснаците атакуват неща, които нямат нищо общо с военна кампания. Това е особен ад, когато цивилните граждани се разглеждат като легитимни цели за настъпващата армия. И веднага щом видя тази снимка, всичко това ме залива в съзнанието ми.

Направих снимката, когато интервюирах членове на Оркестъра на свободата на Украйна. Някои от тях са бежанци, които са загубили домовете си; други са служещи войници, които са получили специално разрешение от Володимир Зеленски да разпространяват украинската култура и изкуство. През лятото те заминаха на турне и свириха на "Промс" в Лондон.

Още по темата
Никога не бях ходил в Украйна преди 2022 г. и си спомням за репортажите си там с много тъга. Винаги бях чувал, че места като Киев, Одеса и Лвов са красиви градове, и тя наистина е красива страна с красиви хора. Но първият път, когато отидох, трябваше да бъде при тези обстоятелства. Спомням си за хората, които срещнах и които сега са бежанци, които са загубили домовете си, поминъка си. Надявам се да се върна навреме за годишнината от войната през 2023 г. Мисълта, че тя все още се води почти една година по-късно, е ужасяваща.

И това не е само от гледна точка на украинците, но, честно казано, и от гледна точка на Владимир Путин: той си мислеше, че всичко ще приключи за броени дни. Сега Украйна и Русия са вкопчени в тази дълга война на изтощение, изглежда, особено на изток, като руснаците изпращат от време на време ирански дронове камикадзе. Американският писател Франсис Фукуяма каза, че е разбрал, че някои руски войници от първата вълна на инвазията са носили със себе си костюми за военните паради, които ще се проведат след седмица, след като превземат Киев. Има толкова много млади наборни войници, предимно от отдалечените райони на Русия, където животът е труден; това също е трагедия за много от тях и за техните майки и бащи. Толкова много животи са били разбити от суетата на един човек.

От 20 години отразявам войни и конфликти - от Източен Тимор до Близкия изток и Западна Африка. Но не очаквах подобно нещо. Това са две сложни държави с модерни оръжия и модерни армии, които се бият помежду си на европейска земя. Две национални армии, които се изправят една срещу друга. Това е безпрецедентно в Европа след Втората световна война, дори ако вземем предвид ужасните конфликти в бивша Югославия, които отразявах.

Винаги си мислим, че историята се движи напред в посока, която ни води към по-добро място; обичаме да мислим, че преминаваме от тъмнината към светлината. И все пак сме се върнали назад.

Тази война повлия ли на усещането ми за това, което правя като журналист и телевизионен оператор? Не се страхувам да бъда откровен по този въпрос. Няма да бъда "ами, от една страна това, от друга страна това", когато описвам това, което в основата си се е случило. Основното е, че Путин започна незаконна война. Той нападна съсед, без да го провокира. Това е една напълно отвратителна агресивна война. Няма да се опитвам да балансирам този акт на агресия с разговори за това как той се притеснява от разширяването на НАТО. Твърде стар съм за тези глупости. Дали щях да чувствам, че мога да кажа това преди 10, 15, 20 години? Може би не. Но вече съм в напреднала възраст и понякога се налага да наричаш нещата с истинските им имена.

Клайв Майри е британски журналист, хроникьор и водещ, който работи за "Би Би Си"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase