Снимка: БГНЕС

Налагането на таван на цените за руския петрол от Запада и неговите съюзници ще доведе само до поскъпване на суровината и до ограничено предлагане на петрол на пазарите. За това предупреди заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

Нещо невъобразимо ще се случи с цените, посочи той и подчерта, че ходът на Запада да постави таван на цената на руския морски петрол до 60 долара за барел само "ще навреди на потребителя".

Руската икономика има повече от достатъчен потенциал да задоволи нуждите на специалната военна операция и наскоро въведената горна граница на цените на руския суров петрол няма да повлияе на нейния курс, увери от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Тези мерки обаче несъмнено ще окажат влияние върху стабилността на световния енергиен пазар, причинявайки пълната му дестабилизация, предупреди той.

Още по темата
На 3 декември ЕС, страните от Г-7 и Австралия приеха да наложат таван на цените за руския суров петрол от 60 долара за барел.

От своя страна Кремъл заяви, че страната няма да приеме таван на цената на своя петрол и обмисля как да отговори на мярката.

От руското посолство в Съединените щати също разкритикуваха "опасния" ход на Запада и подчертаха, че Москва ще продължи да намира купувачи за петрола си.

Русия многократно е заявявала, че няма да доставя петрол на страни, които прилагат ограничението.

Таванът на цените ще позволи на страните извън ЕС да продължат да внасят руски суров петрол по море, но ще забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол по целия свят, освен ако той не се продава за по-малко от 60 долара за барел. Това може да усложни доставката на руско синьо гориво на цена над горната граница дори до страни, които не са част от споразумението.

Коментари Напиши коментар

26

АМИ , ПРАВИЛНО!

преди 5 месеца

Организирайте търг за Комшийте ----ЗА "ПРОДАЖБА НА НЕФТОХИМА "---РУСКИЯ НЕФТ УМРЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

25

СМЕХ...

преди 5 месеца

НЯМА ЛОГИКА ДА ПОСКЪПНЕ ....ВЕЧЕ Е САМО 2,80лв.....ХА,ХА,ХААААААА

24

По-скъп бензин

преди 5 месеца

Това ще получим ние. Ако пазарната цена на нефта е над 60 долара за барел, ние, като верни сателити на САЩ и ЕС ще искаме на купим нефт от Русия за тавана от 60 долара и просто няма да получим. Лукойл ще трябва да внася по-скъп нефт от други доставчици и цените на горивата ще тръгнат нагоре. Оттам инфлацията и всичко останало.