Снимка: БГНЕС

Таванът на цените на руския петрол, договорен от Европейския съюз, Г-7 и Австралия, няма да повлияе на военната кампания на Москва в Украйна, заяви днес Кремъл.

Ценовият таван от 60 долара за барел има за цел да ограничи приходите на Русия, като същевременно гарантира, че Москва ще продължи да снабдява световния пазар, предава БГНЕС.

"Икономиката на Руската федерация разполага с целия необходим потенциал, за да отговори напълно на нуждите и изискванията на специалната военна операция", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Тези мерки няма да повлияят на това", каза той.

Още по темата

Той заяви, че Русия "няма да признае" тавана на цените, който е равнозначен на "стъпка към дестабилизиране на световните енергийни пазари" и ще "промени" цените на нефта.

Ембаргото на ЕС върху морските доставки на руски суров петрол влезе в сила от днес. Ограничаването на цените на петрола има за цел да гарантира, че Русия няма да може да заобиколи ембаргото, като продава своя нефт на трети държави на високи цени.

Пазарната цена на барел руски суров петрол от сорта Urals в момента е около 65 долара, което е само малко над договорената горна граница от 60 долара. Това предполага, че мярката може да има само ограничено въздействие в краткосрочен план.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase