Снимка: БГНЕС

Изглежда, че Кремъл провежда информационна подтоговка за атака под фалшив флаг в Белгородска област, Русия - вероятно в опит да си възвърне обществената подкрепа за войната в Украйна. Отправени бяха обвинения, че украинските сили се стремят да нахлуят в Белгородска област, а други руски източници отбелязаха, че руските сили трябва да си върнат контрола над Купянск, Харковска област, за да минимизират заплахата от украинска атака.

Тези твърдения отдавна се разпространяват в общността на блогърите, които критикуват руското военно командване след руското изтегляне от региона през септември.

Това пише в поредната сводка за войната в Украйна "Институтът за изследване на войната" (ISW),

Руските блогъри също така засилиха призивите си към Русия да си върне освободените територии в Харковска област на 22 ноември, за да  спрат украинците да извършват щурмови операции в Купянск и Вовчанск.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков публикува снимки, показващи изграждането на укрепленията на Засечната линия на границата на Украйна и Белгородска област.

Украйна обаче няма стратегически интерес да нахлуе в Русия и няма възможност да го направи в такъв мащаб. Украинските сили продължават да освобождават окупирани селища в западната част на Луганска област след победата им в северната част на Харковска област.

Подкрепата за Кремъл намалява сред руските жители на граничните региони и останалата част от страната в резултат на мобилизацията и военните провали. Руските опозиционни медии съобщиха, че роднини на мобилизирани мъже са провели протести в 15 руски региона от края на октомври, като най-забележителните са в региони, граничещи с Украйна. Руско опозиционно издание Meduza, цитирайки двама неназовани източника, близки до Кремъл, съобщи, че администрацията на руския президент е извършила вътрешно проучване в различни региони, където мнозина са изразили апатия към войната.

Докато ISW не може независимо да провери доклада на Meduza, възникващите призиви за демобилизация сред роднини на мобилизирани мъже предполагат, че руската пропаганда е неефективна в противодействието на реалните последици от войната върху обществото.

Кремъл едва ли ще успее да нахлуе отново в Харковска област, както се иска от националистическите фигури. Руската армия значително е изчерпала своя арсенал от високоточни ракети, но вероятно все пак ще може да атакува украинска критична инфраструктура в мащаб в близко бъдеще. Украинският министър на отбраната Олексий Резников публикува данни на 22 ноември, в които се посочва, че руската армия разполага само със 119 ракети "Искандер" - 13 процента от първоначалния ѝ арсенал от февруари 2022 г.

Щетите върху критична инфраструктура в Украйна обаче са сериозен проблем, върху който Киев вече обърна внимание. Според някои прогнози, милиони украинци ще бедстват на тъмно до края на март.

Ръководителят на "Укренерго" Володимир Кудрицки заяви на 22 ноември, че руските сили са повредили почти всички топлоелектрически централи, големи водноелектрически централи и централни подстанции в Украйна. Украинският премиер Денис Шмигал заяви на 18 ноември, че повече от половината украинска електроенергийна мрежа е излязла от строя в резултат на руски ракетни удари.

Беларуският министър-председател Роман Головченко пътува до Иран, за да обсъди икономическото сътрудничество и евентуално връзките в областта на сигурността. Головченко се срещна с първия вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер и вероятно ще се срещне с иранския президент Ебрахим Раиси и други официални лица през следващите дни.

Още по темата
Посещението на Головченко в Техеран следва съобщението на украинското Главно разузнавателно управление на 17 ноември, че Иран може да помогне на Беларус да произвежда артилерийски снаряди.

Кремъл продължава да отклонява опасенията относно мобилизацията към руското Министерство на отбраната (МО). Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 22 ноември, че Кремъл не обсъжда възможността за нова мобилизационна вълна, но отбеляза, че той "не може да говори от името на руското МО".

Кремъл е заинтересован да продължи кампанията си за крипто мобилизация. Продължава усилията си да привлече повече мъже на служба, като обещава неустойчиви финансови стимули, които ще имат дългосрочен ефект върху руската икономика. Руският премиер Михаил Мишустин заяви, че участието в "специалната военна операция" в Украйна се зачита като двоен стаж, което ще удвои нормалните пенсионни плащания за ветераните.

Руските окупационни служители продължиха мерките за укрепване на правоприлагането и репресии върху местното население на окупираните райони на 22 ноември. Центърът за украинска съпротива съобщи, че руските сили в района на Мелитопол в Запорожка област претърсват частни гаражи на основание търсене на партизанска принадлежност и че руснаците служители в Луганска област произволно задържат граждани по подозрение, че таят проукраински симпатии.

Украинският център за съпротива също съобщи, че руски официални лица се стремят да създадат "полицейска държава" в окупирана Украйна и отбеляза, че над 52 000 служители на руските правоприлагащи органи сега са на окупираната територия, като още предстои.

Тази цифра вероятно отразява продължаващото безпокойство сред окупационните служители относно заплахата от украински контраофанзивни напредъци и партизански предизвикателства към окупационните режими.

Руски източници продължават да налагат принудителното осиновяване на украински деца в руски семейства на 22 ноември.  Както ISW отбеляза по-рано, тази документална поредица, разпространявана от руски източници, ясно описва украински деца, осиновени в руски семейства, което може да представлява нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид и да бъде част от по-широка кампания за етническо прочистване .

Тази документална кампания вероятно има за цел да пропагандира информационни условия за нормализиране на насилствената асимилация на украински деца в руското общество.

Руските политици продължават да насърчават отношенията с окупираните райони на Украйна, за да наблюдават бюрократичното, административно и икономическо асимилиране на тези райони в Руската федерация. Руският вицепремиер по строителството и регионалното развитие се срещна с окупационния ръководител на Херсонска област Владимир Салдо на 22 ноември, за да обсъдят възстановяването на инфраструктурата, пътищата и икономиката в окупираната Херсонска област.

Първият заместник-ръководител на администрацията на руския президент Сергей Кириенко се срещна с ръководителя на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин, за да посети държавни институции в окупираната Донецка област.

Окупационните служители вероятно се надяват да използват отношенията с руските политици, за да придадат легитимност на административните си усилия.

Коментари Напиши коментар

152

Анонимен

преди 2 месеца

Ти ти ти

151

Някой

преди 2 месеца

Новина в днес бг. Някой чул как някой казал нещо някъде. Ударихте и пик бг

150

Augusto Pinochet

преди 2 месеца

Това пише в поредната сводка за войната в Украйна "Институтът за изследване на войната" (ISW) - БРАВО НА ЖУРНАЛИСТИТЕ НА САЙТА "ДНЕС.BG" - ОТ ПОЛВИН ГОДИНА ВИ ПИША КЪДЕ ДА ЧЕТЕТЕ И КАТО ВИДЯХ, ЧЕ ГО ПРАВИТЕ ВИ СЕ ЗАРАДВАХ - БРАВО, ГОЛЯМО БРАВО!!!