Снимка: БГНЕС

Като неприятен инцидент определи падналата ракета в Полша бившият заместник - министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Той все пак уточни, че това не е нападение над територията на НАТО.

Още по темата

"Чл. 4 от Договора на НАТО за колективна отбрана е преди чл. 5, който касае колективната помощ при нападение над страна от Алианса. Чл. 4 разписва събирането на всички страни от НАТО за обсъждане на заплаха. Това е ескалиране на конфликта на ниво НАТО и на ниво главно командване на НАТО", обясни  пред БНР Керемедчиев.

За момента не е необходимо да се активира колективната защита на всички страни при нападение над една, смята той.

Милен Керемедчиев направи аналогия със заблудената ракета, която попадна в Горна баня по време на войната в Югославия.

Всяка паника ще доведе до ескалация на напрежението, а в момента Русия се чувства уязвима, предупреди той.  

"Отстъплението от Херсон е много сериозен удар върху реномето на президента Путин. На него му трябва много силен акт. Украйна подценява противника и заплахата."

Самата Полша все още не е обявила, че би искала да активира чл. 5, уточни бившият заместник-министър на външните работи.

"Русия постоянно казва, че воюва с НАТО в Украйна, а не само с Украйна и всяка по-силна намеса, по-активна намеса, най-вече от гледна точка на изказа, може да доведе до много рязка ескалация на населението."
 

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 4 месеца

УКРАЙНА ИЗМИТА ПУТИНСКИТЕ БО КЛУ ЦИ !!! СЛАВА НА УКРАЙНА !!!

3

Анонимен

преди 4 месеца

Ако Путинските Хуни не бяха нападнали Украйна, нямаше да се случи това. ПУТИНСКАТА МАФИЯ Е ВИНОВНА. Шансът на украинците е да се превърнат в кошмарът за руските окупатори и като афганистанците навремето, да не им дават и минутка сън през нощта и през деня.

2

е да

преди 4 месеца

щото я пращат от Украйна, затова- СПОКО! Виж, ако беше Русия, мале, не ми се мисли