Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Замбия поиска от руските власти да предоставят информация за обстоятелствата, при които техен гражданин, осъден и излежавал присъда в Русия, се е оказал на фронта в Украйна, където е и загинал. Това се казва в съобщение на ведомството, публикувано във Facebook.

Съобщава се, че 23-годишният студент Лемехани Натан Ниренда е следвал проектиране на ядрени инсталации в Московския инженерно-физически институт (МИФИ). През април 2020 г. той е бил осъден на девет години и половина затвор в Русия. В доклада не се посочва по какъв член е осъден, но е излежавал присъдата си в затвор в покрайнините на Москва. На 22 септемви 2022 г. Ниренда е загинал във войната в Украйна.

Във връзка с това "правителството на Замбия изиска от руските власти спешно да предоставят информация за обстоятелствата, при които замбийски гражданин, излежаващ присъда в Москва, е могъл да бъде вербуван във войната в Украйна и да загине там", каза държавният глава на страната в свое изявление.

Още по темата
Според съобщението на замбийското външно министерство то е назначило проверка по случая, която действително е потвърдила гибелта на техния гражданин във войната. Останките на Ниренда се намират в руския граничен град Ростов на Дон и скоро ще бъдат транспортирани в Замбия.

Този случай за пореден път повдига доста въпроси относно вербуването на затворници от страна на Русия във войната.

Набирането на затворници се извършва от ЧВК "Вагнер" на бизнесмена Евгений Пригожин още от лятото, а от септември - и от руското министерство на отбраната. На осъдените се обещава да бъдат помилвани, както и пари в брой.

В началото на ноември руският президент Владимир Путин подписа и закон, позволяващ мобилизация на граждани с непогасени или незаличени присъди за тежки престъпления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase