Снимка: БГНЕС
fallback

При положение че Русия все още контролира голяма част от окупираната територия, Украйна може да срещне неочаквана съпротива, докато се опитва да напредне на юг, пише "Гардиън".

На пръв поглед изявлението на Русия по телевизията, че ще напусне град Херсон и позициите западно от Днепър, представлява забележителна победа за Украйна. Ако изтеглянето наистина доведе до бързото възвръщане на града, украинците ще са го направили със сравнително малко човешки жертви в сравнение с това, което можеше да се окаже кръвопролитна градска война.

Oще по темата

От момента, в който през пролетта руското настъпление беше спряно южно от Николаев, позицията на нашествениците на западния бряг очевидно беше стратегически уязвима. Но беше необходима внимателна тримесечна кампания, за да бъде принуден Кремъл да отстъпи. Тя започна с атаки на руската логистика от двете страни на реката с "Химарс" и друга ракетна артилерия с по-дълъг обсег, след това премина към стратегически мостове, а след това и към понтоните, които руснаците бяха построили, за да снабдяват силите си в джоба от другата страна на реката, предава БГНЕС.

Непосредственият въпрос е дали сега Украйна няма да срещне неочаквана съпротива, докато се опитва да се придвижи на юг. с помощта на разузнавателните безпилотни летателни апарати, с които разполага, би трябвало да може да открие дали има останали значителни сили. Сериозни сражения изглеждат малко вероятни, въпреки че украинските войски ще трябва да внимават за мините, оставени от отстъпващите нашественици. Русия подготвя своето напускане от един месец насам, като премества командването отвъд реката и поне част от опитните си сили, преди най-накрая да евакуира всички съпричастни граждани и костите на главния министър на Екатерина Велика Григорий Потьомкин.

Украйна ще иска да попречи на руското отстъпление колкото е възможно повече, пленявайки войници и най-вече оборудване. Това би превърнало изтеглянето в нещо подобно на почти пълното бягство през септември, когато Русия взе подобно решение: да се изтегли от района на Харков и Изиум зад река Оскил в опит, само частично успешен, да укрепи позициите си в края на есента и началото на зимата.

От решаващо значение за Украйна ще бъде да подсигури язовир Нова Каховка, нагоре по течението на реката от Херсон. Руски официални лица и военни блогъри все още повтарят неправдоподобната заплаха, че Украйна възнамерява да разруши 30-метровия язовир - хидроенергийно съоръжение, за което Киев предупреждава, че е минирано от руснаците. Русия би спечелила най-много от разрушаването на язовира, въпреки че това вероятно ще бъде военно престъпление, което ще засегне още повече и без това затруднените енергийни доставки на Украйна.

Стратегията на Русия очевидно е да се опита да затвърди териториалните си придобивки, като се стреми да привлече повече от 300 000 новобранци, за да стабилизира фронтовата линия и да превърне преградата на Днепър в своя полза. Това обаче вероятно ще насочи вниманието към други части на фронтовата линия, като фронта югоизточно от Запорожие, който е стабилен от месеци. Примамливото за украинците е, че атаката тук може да прекъсне сухопътния мост към Крим.

Засега обаче Русия продължава да контролира голяма част от съседната окупирана територия. Но това, което Украйна постоянно показваше през цялата есен, е, че нейните военни са в състояние да реагират гъвкаво и творчески в хода на войната - спомнете си и за неотдавнашното дръзко нападение с дрон срещу военноморската база в Севастопол. За този подход сигнализира съветникът на украинския президент Михайло Подоляк през август, когато заяви, че стремежът на Киев е да създаде "хаос в руските сили" чрез нанасяне на удари по руските линии за снабдяване, докато атаката срещу Херсон само се подготвяше.

Очевидната победа на Украйна не би могла да бъде по-навременна, защото американците и европейците се притесняват от високите разходи за енергия, причинени в крайна сметка от войната. Предизвикателството пред Киев ще бъде да я повтори срещу руснаците, които отчаяно се опитват да се окопаят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 1 година

Анализаторите троладжии анализират, три дневната специална операция. :) Погледнете си коментарите от преди 2 месеца после от преди 6 и после от преди 8 :)

83

dnes

преди 1 година

спрете да се излагате, напишете си поне, че обслужвате кремъл и да се приключва.

82

Четящ

преди 1 година

До НАТО И какво като САЩ имат 21 самолетонасчи :)) Както близката история показа колкото по голям е един кораб толкова по добра мишена е !!! Имам предвид крайсера Москва.. И още един пример защо Китайците са пуснали на конвейр фрегати ??? При съвремените оръжия една авионосна групировка е най лакомата плячка !!! Съвремените брегови системи са със обсег над 1000 км. Отделно Кинжалите и Бастионите са проектирани със цел да преодолят защита на авионосна група, така че си направи сам извода !

fallback