Снимка: БГНЕС
fallback

Русия празнува Деня на единството на 4 ноември. Първоначално възстановен през 2005 г., за да позволи на президента Путин да замени стария празник на болшевишката революция от 1917 г. на 7 ноември, той отбелязва народното опълчение, което прогони полско-литовските нашественици от Москва през 1612 г.

През последните години обаче той се превърна в още един отдушник за онзи вид самовъзвеличаващ се, помпозен национализъм. А празнествата в петък дадоха сигнал за новата посока за Кремъл - към създаването на тоталитарна, мобилизираща държава.

Единство, но по поръчка

Тонът на официалните изявления този път беше особено остър. Банер, разпънат пред камерите край Червения площад, гласеше: "НАТО няма да победи единния руски народ!"

Партията на Путин "Единна Русия" събра подаръци, които да изпрати на войниците и техните семейства, местните власти накараха служители да участват в "патриотични флашмобове", а ученици бяха организирани да пеят песни, възхваляващи въоръжените сили. Един скептичен служител измърмори: "Тук не става дума за единство, а за насилствено участие." Но това изказване, разбира се, е възможно само извън протокола.

След като укази миналия месец наложиха военно положение с различни нива на строгост в цялата страна, театралността на Деня на единството имаше за цел да сигнализира за фундаментална промяна в политиката: епохата на опитите да се преструваме, че всичко е както обикновено, свърши. На негово място е пълзящата "севернокорейизация" на Русия.

Технократите се опитаха да задържат линията срещу нарастващия тоталитаризъм в политическата система, милитаризацията на обществото, държавния контрол върху икономиката и изолацията на страната. Ала те се провалиха.

Обратно към тоталитаризма

В продължение на повече от 20 години режимът на Путин е странен хибрид на авторитаризъм и степен на действително обществено участие. Поразително е колко бързо капаните на демокрацията, фалшиви и автентични, се премахват. Така наречените системни опозиционни партии, като комунистите и ултранационалистическите либералдемократи, чиято роля беше да имитират истински плурализъм, все повече мълчат или се подчиняват.

В ход е предварителна подготовка за президентските избори през 2024 г., но не е сигурно, че те някога ще се проведат. Те могат да бъдат отложени "за срока на настоящата извънредна ситуация". В края на краищата дори фалшивите избори създават пространства за обществен дебат. Очакванията за участие могат да се превърнат в гняв, когато бъдат предадени, както през 2011-13 г., когато повече от 100 000 протестиращи се събраха на Болотния площад в Москва, за да призоват за промяна.

Междувременно полето за всякакви различни мнения почти изчезна. Закриват се и последните независими неправителствени организации. Системи за видеонаблюдение, използващи софтуер за лицево разпознаване, проследяват укриващите се от набор. Говори се дори за повторно въвеждане на изходни визи в съветски стил, за да се предотврати повторение на масовото бягство, причинено от решението за мобилизиране на резервисти: на всеки един от 300 000 мъже, призовани на оръжие, двама избягаха от страната.

Новата Русия ще напомня потискащо за Съветския съюз на Леонид Брежнев от 70-те години на миналия век, с корумпирано, геронтократично ръководство, стагнираща икономика, прекомерно посветена на военните, процъфтяващ черен пазар и депресирано население. И все пак този Съветски съюз също беше страхотна суперсила, въпреки всичките си слабости. Тази нововъзникваща версия на Русия не може да бъде.

Обратно към плановата икономика

Вероятно именно провалите на плановата икономика са обрекли Съветския съюз. Въпреки това Путин и най-близките му съюзници изглежда са стигнали до извода, че ще е необходим засилен държавен контрол, за да се води войната в Украйна и да се противопоставят на санкциите.

Секретарят на руския съвет за сигурност Николай Патрушев, един от най-близките съюзници на Путин, настоява от февруари за това, което той нарича "дълбоко структурно преструктуриране на руската икономика", базирано на нуждите на войната, държавния контрол и в смразяваща последваща мисъл - "значително по-строга дисциплина".

Още през пролетта технократи като министър-председателя Михаил Мишустин и Елвира Набиулина, управител на централната банка, успяха да убедят Путин, че това не е нито мъдро, нито необходимо. Но тъй като стана ясно, че войната вероятно ще продължи много по-дълго от очакваното, изглежда, че те са загубили спора.

С последните укази за военно положение позволяват на губернаторите да налагат пряк контрол върху предприятията и да поставят стачкуващите работници под военен контрол, отразявайки желанието на Патрушев да види тази "значително по-строга дисциплина" да се формира, Путин се опитва да се скрие зад своите служители, създавайки два нови комитета, които да наблюдават процеса под ръководството на Мишустин и кмета на Москва Сергей Собянин.

Това на практика признава, че дори ако стрелбата приключи скоро, което е малко вероятно, режимът на санкции ще остане в сила и Русия в обозримо бъдеще ще бъде изключена от голяма част от световната икономика.

Състоянието на мобилизация

На мястото на диалога има стремеж към мобилизиране на обществото. Това се ръководи от Сергей Кириенко, първият заместник-началник на администрацията на президента, който някога беше смятан за относително либерален технократ, но сега се преоткрива като ястреб. След тазгодишното налагане на седмични патриотични часове , наречени "Разговори за важни неща", във всяко училище, Кириенко сега въвежда часове по руска идеология на университетско ниво.

Говорейки на учителска конференция, Кириенко беше категоричен: че войната срещу НАТО, защото така е формулирана , ще бъде спечелена, но само "ако стане народна". Руснаците няма да имат избор.

Наистина, грубото послание на тазгодишните празненства за Деня на единството е точно, че Русия е изправена пред екзистенциална заплаха за своя суверенитет и че всеки гражданин е длъжен да се отзове и да я защити. Да не го правите означава да избягвате патриотичното си призвание. Още през март Путин даде да се разбере, че не може да има среден път, че "руският народ винаги ще може да различи истинските патриоти от изметта и предатели".

Воюваща държава

Този вид състояние на мобилизация има своите силни страни. Армията на Русия ще бъде тромава, зле въоръжена и често деморализирана, но ще бъде попълнена от население от 144 милиона и вече се говори за удължена национална служба от сегашните 12 месеца назад до две години.

Икономиката може и да е все по-остаряла и неефективна, но ще посрещне основните нужди на държавата. Точно както в съветските времена, губещите ще бъдат обикновените граждани, които ще бъдат държани в опашка от безмилостен политически полицейски апарат.

Русия ще е загубила много устойчивост и резерви. Ще й липсват свободни пари, капацитет на правителството и обществена легитимност. Нейното оцеляване в тази форма ще зависи от това колко скоро ще бъде изправена пред неочаквана криза - колапс на силите й в Украйна, каскаден икономически срив, сериозно и продължително заболяване на президента - с която може да се бори да се справи.

Без този тип сътресения, това е режимът, който може да оцелее известно време. До 1911 г. царска Русия вероятно е загубила способността си да се развива, но тя е продължила още шест години и ако не е била пречупена от годините на поражението в Първата световна война, може би щеше да оцелее още дълго.

Тази нова мобилизирана, милитаризирана Русия е в по-силна позиция от своя царски предшественик. Подобно на Северна Корея, тя ще се смята за потърпевша страна и истинска "родина" и ще продължи да предизвиква Украйна и Запада в дългосрочен план.

Различен вид антагонист

Също като Северна Корея, тя ще бъде асиметричен антагонист, използвайки всички активи и възможности, с които разполага, независимо дали това означава открито копиране на чужда технология или възприемане на непроследими криптовалути, на които преди не се е доверявала.

Това означава още по-систематични нарушения на международните правила и закони. Пхенян, например, има свое Бюро 39 - на практика държавно министерство на престъпността, набиращо чуждестранни средства в подкрепа на режима чрез всякакви средства - от фалшифицирането (Северна Корея произвежда най-добрите фалшиви 100-доларови банкноти в държавния монетен двор), до контрабандата на амфетамини, произведени в държавни заводи.

Кремъл отдавна е мобилизирал хакери за своите цели и е използвал гангстери като агенти от време на време, включително за убийството на чеченец в Берлин през 2019 г. и набирането на пари за операции за влияние в Европа и на Балканите. Съюзът между руската държава и престъпниците може би вече се оформя. Кражбите на камери за скорост в Швеция изглежда осигуряват компоненти за руски дронове, докато употребявани конзоли за игри от Европа се внасят контрабандно в Русия, за да осигурят чипове за ракети.

Ще останат, разбира се, важни различия между Русия и "отшелническото кралство" на Ким Чен Ун. Русия е много по-голяма, с много по-голяма икономика, огромен ядрен арсенал и несравнимо по-голямо влияние на световната сцена.

Путин превърна страната в нетен износител на селскостопанска продукция през последното десетилетие, докато Северна Корея винаги се е борила да изхрани народа си. Няма предположения, че властта в Кремъл ще се предава династично, както е в Пхенян. Ограниченията върху медийните свободи в Русия се затегнаха тази година, но все още не са толкова строги, колкото в Северна Корея, която е на дъното в индекса на Репортери без граници  — Русия е 155-та от 180. Посоката на движение обаче е безпогрешна .

Отдавна се тревожим за заплахата от "хибридната война" на Москва, но една "севернокорейска" Русия, освободена от всякакви ограничения и способна да мобилизира каквото и когото иска, може да се окаже още по-разрушителен враг за Украйна и Запада, дори когато бавно се унищожава.

Професор Марк Галеоти е автор на "Войните на Путин: От Чечня до Украйна". Анализът е публикуван в The Sunday Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

204

До 239 партизанския

преди 1 година

***. И къде видя терор срещу опзицията тук?! Или пък еднолично авторитарно управление?! При положение, че опозицията постоянно се сменя (редовно правителство отдавна няма, още по-малко пък еднолично). И кой е този авторитарният управляващ от 20-30 години?! А скрий се някъде и не се излагай пред хората! И ти и другите червени плъхове можете да хванете пътя към С.Корея или Русия и да се наслаждавате на спокойния живот там. Стига да не ви мобилизират или разстрелят затова, че се смеете във вторник

203

До 244

преди 1 година

Ами ти какво още правиш тук?! Щом толкова ти е хубаво там (или поне така мислиш!), хващай пътя! Само, че когато наистина разбереш истината за това място, ще ти бъде много трудно да избягаш обратно. Питай онези, които са имали щастието да се родят в тази подредена и пълна с добродетели държава, а дават мило и драго да се махнат оттам.

202

999

преди 1 година

До Бео Бахтер. На всичките копейки ви е сбъркан начина на мислене. Философията за модерна държава е, че държавата (институциите) служи на гражданите си. Обратното , което вие проповядвате, че гражданите трябва да служат на държава, президент или кмет е феодализъм. То не е учудващо като се има прадвид , че в Русия феодализма не е отминал. Не случайно висшите държавници в нормалните държави се заклеват да спазват законите и да защитават интересите на гражданите.

fallback