Снимка: БГНЕС
fallback

Пит Плоег почувства искрица надежда, че най-после ще има справедливост, когато прочете новината, че видният руски националист Игор Гиркин може да се завърне на бойното поле в Украйна.

Братът, снахата и племенникът на Плоег бяха убити заедно с 295 други пътници и екипаж, когато самолетът, на който се качили в Амстердам на 17 юли 2014 г., беше свален над контролираната от украинските сепаратисти територия Донецк от, както смятат международните разследващи, произведена в Русия ракета земя-въздух.

Холандските прокурори казват, че Гиркин, който е бил командир на подкрепяните от Кремъл сепаратистки сили по време на първото нахлуване на Владимир Путин в Украйна през 2014 г., е помогнал за доставката на ракетната система, използвана за свалянето на самолета.

"Трябва да сме реалисти. Шансовете Холандия да го хване не са големи. Украйна първо трябва да го залови жив и след това да ни го предаде", казва Плоег, който председателства холандска организация, която помага на роднини на загиналите при свалянето MH17. "Но би било невероятно, ако той получи справедливостта, която заслужава в съда. На този свят се случват чудеса."

Холандският съд трябва да произнесе присъдата си за MH17 срещу Гиркин и трима други обвиняеми, всички от които са на свобода, на 17 ноември.

Гиркин, който носи бойното име Игор Стрелков, по-рано каза, че чувства "морална отговорност" за смъртта на 298-те души на борда на самолета, но отказа да признае, че е свалил пътническия самолет.

От началото на руската инвазия Гиркин се очертава като може би най-известният глас в група от ултранационалистически и провоенни блогъри, които започнаха да ругаят Кремъл за военните му провали в Украйна, натрупвайки повече от 750 000 последователи в приложението за съобщения.

Миналата събота съпругата му Мирослава Регинска сподели снимка в канала си в Telegram на Гиркин. На кадърът той е във военно облекло.

"За да отговоря на въпроса, къде е Игор Иванович", написа тя, използвайки бащиното му име, "Всичко е наред! Ще се свържем скоро."

А във вторник Гиркин публикува кратко съобщение, в което се казва: "От 14 октомври 2022 г. съм в действащата армия".

Оттогава украинците стартираха кампания за групово финансиране за залавянето му, която събра повече от 150 000 долара. Сред дарителите са местни политици и професионални спортисти. А украинското военно разузнаване предлага награда от над 100 000 долара за залавянето на руския терорист.

Нетърпението на Киев да залови Гиркин, който веднъж се хвалеше, че е "натиснал спусъка на войната" в Украйна, отчасти произтича от нарастващите доказателства, че той е виновен за редица военни престъпления по време на времето си като командир на подкрепяните от Кремъл сепаратистки сили през 2014 г.

Според разследване на Радио Свободна Европа Гиркин е отговорен за разпореждането за екзекуциите чрез разстрел на най-малко трима мъже в Източна Украйна. В няколко интервюта самият Гиркин признава, че е поръчал екзекуциите, като казва, че сам е убил един от мъжете.

Остава обаче да видим дали Русия ще позволи на войнствения бивш командир да участва в боевете.

В сряда в социалните мрежи беше публикувана снимка на мъж във военна униформа, който много прилича на Гиркин. Група активисти в Twitter геолокираха изображението, твърдейки, че е направено близо до руския град Ростов, който граничи с Украйна.

Readovka, прокремълски новинарски сайт с връзки със службите за сигурност, заяви в сряда, че Гиркин е бил изправен пред известна съпротива от страна на руската армия, която според информацията се е противопоставила на включването му в армията. "Но той не се отказва... Той прави всичко, за да отиде на фронта", пишат от медията.

В случай, че Украйна наистина залови Гиркин, Холандия ще настоява за екстрадирането му, казва Сьорд Сьордсма, високопоставен холандски депутат от лявоцентристката партия „Демократи 66“, пред The Guardian.

"Когато чух за украинската кампания за групово финансиране, помолих нашето правителство да удвои събраните пари", допълва Сьордсма.

Холандия ще иска да предотврати повторение на 2019 г., когато Украйна включи Володимир Цемах, друг заподозрян за свалянето на MH17, в голяма размяна на затворници с Русия, поставяйки го извън обсега на холандските прокурори.

"Украйна винаги е била изключително полезна в разследването на MH17, но в миналото сме имали случай, когато те са търгували с важен заподозрян", обяснява Сьордсма, имайки предвид Цемах. "Надявам се, че нашето правителство вече прави конкретни споразумения с Украйна какво ще се случи, ако заловят Гиркин. Би било мечтан сценарий да се изправи пред холандския съд през ноември."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 1 година

До 100 самолета е летял а 10 км височина тези свидетели егати погледа дето са имали ,че чак видели всичо

88

тя

преди 1 година

А помните ли случая с катастрофиралия полски самолет в Катин поради лошото време ? Руснаците им казаха да променят курса , но те им го направиха напук и пукнаха ! Еее, пак руснаците виновни !

87

Бай дрън дрън..

преди 1 година

Още ли се вярва, че Донбасци и Луганци са свалили този самолет... О човеци, или сте си загубили нещото което сте нямали, нещото което се намира зад очите и между ушите ви или просто сте си така родени!?

fallback