Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Виктория отново ще прегърне 4-годишната си дъщеря, след като в поредната размяна на затворници между Русия и Украйна 108 украинки се върнаха у дома.

Началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски, Андрий Йермак, каза, че това е "първият обмен изцяло на жени" в изявление, публикувано в неговия акаунт в Telegram малко преди 19:00 часа в понеделник.

"Майки и дъщери бяха в плен, а техните роднини ги чакаха“, написа той и добави, че у дома се връщат 11 офицери, 85 редници и сержанти и 37 военнопленници от завода "Азовстал", както и 12 цивилни жени, хвърлени в затвора, "защото са "твърде много украинки". Две жени са отказали да се върнат в Украйна и са останали в Русия.

Серия от изображения показва десетки жени, които слизат от бели автобуси и емоционално прегръщат семействата и приятелите си в Запорожие, Югоизточна Украйна.

Сред тях бе и медикът Виктория Обидин. По думите й групата не е имала представа до последния момент, че ще бъдат разменени. Обидина е била с четиригодишната си дъщеря, когато Мариупол пада. В "Деня на майката" обаче двете се разделят - майката е изпратена във филтрационен лагер на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република, докато детето е изпратено само в град Запорожие. Тогава роднините на Алиса успяват да я вземат и да се грижат за нея.

"Ще отида да видя дъщеря си. Толкова много искам да я видя", каза Виктория пред местните медии.

Микола Кулеба, бивш детски омбудсман на Украйна, потвърди, че Обидина е била в руски филтрационен лагер в самопровъзгласилата се Донецка народна република, докато роднини са се грижили за дъщеря й.

"Малката Алиса скоро ще може да гушне майка си! Щастлив съм за семейството и се радвам, че ще се съберат отново", написа Кулеба в публикация във Facebook в понеделник.

Всички жени ще бъдат прегледани от медицински лица и ще получат рехабилитация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар