Снимка: БГНЕС

Съединените щати заявиха, че светът е изправен пред най-сериозната ядрена опасност от Кубинската криза през 1962 г. насам заради изказвания на руския лидер Владимир Путин по време на конфликта в Украйна, но Москва твърди, че позицията ѝ е била изтълкувана погрешно.

Киев и западните му съюзници се опасяват, че тактически ядрени оръжия могат да бъдат използвани в битка, след като Путин и други предупредиха, че Русия е готова да използва целия си огромен арсенал в защита, пише "Ройтерс".

Какво представляват тактическите ядрени отъжия?

Учените и преговарящите по контрола на въоръженията от години спорят как да определят тактическите ядрени оръжия (ТЯО). Разковничето е в името: това са ядрени оръжия, използвани за конкретни тактически цели на бойното поле, а не например за унищожаване на най-големите градове на САЩ или Русия.

Малцина знаят колко точно ТЯО притежава Русия, тъй като това е област, която все още е забулена в традициите на секретността от Студената война.

Очевидно е обаче, че Русия има огромно числено превъзходство над САЩ и трансатлантическия военен съюз НАТО, когато става въпрос за ТЯО: САЩ смятат, че Русия разполага с около 2000 такива действащи тактически бойни глави, което е 10 пъти повече от Вашингтон.

Тези бойни глави могат да бъдат доставени чрез различни ракети, торпеда и гравитационни бомби от военноморски, въздушни или сухопътни сили. Те могат дори просто да бъдат вкарани в даден район и взривени.

Съединените щати разполагат с около 200 такива оръжия, половината от които са в бази в Европа. Тези 12-футови ядрени бомби B61 с различна мощност от 0,3 до 170 килотона са разположени в шест въздушни бази в Италия, Германия, Турция, Белгия и Нидерландия.

Атомната бомба, хвърлена от Съединените щати върху японския град Хирошима през 1945 г., е била с мощност около 15 килотона.

Кой дава заповедта за изстрелване на руските ракети?

Според руската ядрена доктрина президентът е този, който взема крайните решения за използване на руски ядрени оръжия - както стратегически, така и нестратегически.

Така нареченото ядрено куфарче, или "Чегет" (по името на планината Чегет в Кавказките планини), е винаги с президента. Смята се, че руският министър на отбраната, понастоящем Сергей Шойгу, и началникът на Генералния щаб, понастоящем Валерий Герасимов, също имат такива куфарчета.

По същество куфарчето е средство за комуникация, което свързва президента с висшето военно ръководство, а оттам и с ракетните войски чрез строго секретната електронна мрежа за управление и контрол "Казбек". "Казбек" поддържа друга система, известна като "Кавказ".

Кадрите, показани от руския телевизионен канал "Звезда" през 2019 г., показват това, което според него е едно от куфарчетата с набор от бутони. В раздел, наречен "команда", има два бутона: бял бутон "старт" и червен бутон "отмяна". Според "Звезда" куфарчето се активира със специална флашка.

Ако Русия прецени, че е изправена пред стратегическа ядрена атака, президентът чрез куфарчетата ще изпрати директна заповед за изстрелване до командването на Генералния щаб и резервните командни части, които притежават ядрени кодове. Такива заповеди се разпространяват бързо по различни комуникационни системи до стратегическите ракетни части, които след това обстрелват Съединените щати и Европа.

Ако ядрената атака бъде потвърдена, Путин би могъл да активира така наречената система от последна инстанция "Мъртва ръка" или "Периметър": по същество компютрите ще решат деня на Страшния съд. Управляваща ракета ще разпореди ядрени удари от целия огромен арсенал на Русия.

Как се изпълнява поръчка за тактическо ядрено оръжие?

Смята се, че процедурата за нареждане на удар с ТЯО е подобна на тази за стратегическо изстрелване, но има ключови разлики и много неща не са известни поради голямата секретност на процедурите за управление на ядрените оръжия.

Когато Съветският съюз се разпада през 1991 г., Русия разполага с около 22 000 ТЯО, а Съединените щати - с около 11 500. Повечето от тези оръжия са демонтирани или чакат да бъдат демонтирани.

Останалите се съхраняват в поне 30 военни бази и силози под контрола на 12-то главно управление на Министерството на отбраната (12-то ГУМО), ръководено от Игор Колесников, който е на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Още по темата
За да подготви удар с ТЯО, Путин вероятно ще се консултира с висши съюзници от руския Съвет за сигурност, преди да нареди чрез генералния щаб бойната глава да бъде съединена с носител и подготвена за евентуална заповед за изстрелване.

Тези стъпки биха могли да бъдат уловени от западното разузнаване, както и необичайните движения на руски войски от всяка потенциална цел в Украйна или промяната в ядрената позиция на Русия.

"Мисля, че Путин би сигнализирал и би искал да видим, че се движи към ядрени оръжия, защото би искал да получи всичко, което иска, безплатно", казва Джефри Люис, експерт по контрол на въоръженията в Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей.

"Ако възнамерявате да използвате ядрено оръжие, за да изпратите много скъп сигнал, първото нещо, което правите, е да кажете: "Знаете какво ще направя, нали?". И тогава може би ще получите това, което искате, а ако не го получите, тогава го изпълнявате".

Тъй като Путин не можеше да предвиди отговора на САЩ, цялата ядрена позиция на Русия щеше да се промени: подводниците щяха да излязат в морето, ракетните сили щяха да бъдат приведени в пълна бойна готовност, а стратегическите бомбардировачи щяха да се виждат в базите, готови за незабавно излитане.

След това, в свободното си време, Путин би могъл да използва ядреното си куфарче, за да даде или да не даде заповед за изстрелване.

"Можете да си представите, че Путин може да иска да има бавен процес, така че Украйна и Западът да се изпотят, докато наблюдават подготовката", казва Ханс Кристенсен, директор на проекта за ядрена информация във Федерацията на американските учени.

Има ли как някой да каже "НЕ"?

Много зависи от руската армия, която е пропита от съветските традиции и в крайна сметка се подчинява на президента, който е и върховен главнокомандващ.

"Руската система, в действителност, също има проверки в нея, но това, разбира се, не е официалното й описание, защото Путин има властта и се предполага, че военните се подчиняват на неговите заповеди - дали ще го направят, е друг въпрос", казва Кристенсен.

"Лесно можете да си представите сценарий, при който Путин решава да направи нещо наистина безумно с ядрени оръжия в Украйна или другаде, а руските военни просто казват: "знаете ли, че не сме съгласни с това, това не е необходимо и ще влоши нещата за Русия". И тогава ще се получи ситуация, която по същество е равносилна на ядрен бунт."

В един страховит прецедент, малко след полунощ на 26 септември 1983 г., системата за предупреждение на Съветския съюз засича нещо, което смята за пет изстрелвания на американски междуконтинентални балистични ракети срещу Русия. Компютрите заявиха, че Съединените щати са започнали ядрена война.

Но 44-годишният подполковник Станислав Петров, който се намираше в таен бункер южно от Москва, реши, че това е грешка. По-късно той е разпитан за действията си, които почти сигурно са предотвратили ядрена война.

Други не са толкова сигурни, че една заповед на Путин може да бъде пренебрегната.

"Мисля, че не би било разумно да се разчита на това, защото хората, които са избрани за тези позиции, са избрани отчасти защото са оценени като лоялни и надеждни", каза Люис.

"Така че, ако сте човек, който се разхожда наоколо, който има репутацията на истински независим мислител, те няма да ви допуснат до ядрени оръжия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase